Wat zijn polyfenolen?

Wat zijn polyfenolen?

Polyfenolen zijn onderdeel een grote groep natuurlijke stoffen die we tegenkomen in planten, beter bekend als antioxidanten.

Polyfenolen neutraliseren vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gifstoffen die we binnenkrijgen door onder andere roken, alcohol of uitlaatgassen. Ze kunnen schade toe brengen aan onze cellen en bevorderen veroudering van de cellen.

Het regelmatig eten van voeding met polyfenolen staat in verband met een betere vertering en hersengezondheid. Ook zou het bescherming bieden tegen hartziekten, diabetes 2 en zelfs bepaalde kankersoorten.

Polyfenolen worden onderverdeeld in flavonoïden, fenolzuren, polyfenolische amiden en overige polyfenolen.

Polyfenolen komen van nature dus voor in planten en zitten in de volgende voedingsmiddelen:

Rode wijn • Pure cacao
• Koffie en thee • Vele groenten en fruitsoorten
Peulvruchten
• Kruiden en specerijen
• Koudgeperste olijfolie

Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Mireille Bakermans, BGN Gewichtsconsulent & Personal trainerMBO niveau Gewichtsconsulent, MBO niveau Personal trainer

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Ben je op zoek naar eetbare wilde planten? Goed nieuws, je vindt ze dichterbij dan je misschien denkt. Veel van deze pla...

Verbeter je bloedsomloop met deze tips

Verbeter je bloedsomloop met deze tips

Verbeter je bloedsomloop en houd je hart- en bloedvaten gezond! In dit artikel geven wij je tips over hoe je ervoor zorg...

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong, de oorzaken en behandeling

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slecht...

De kruisbes: een vezelrijke antioxidant

Kruisbes: Calorieën, Voordelen en Allergieën

Kruisbes: goed voor je immuunsysteem, een sterke antioxidant en nog lekker ook! Toch is de kruisbes in Nederland niet ec...

asperges

Asperges: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Asperges zijn er in het groen, paars en wit. De laatste variant is misschien wel de publieksfavoriet en wordt ook wel he...

aubergine

Aubergine: een smakelijke vruchtgroente vol gezondheid

Aubergine is een van de meest fascinerende ingrediënten die ik ken. De vruchtgroente integreert moeiteloos in allerlei s...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'