Er bestaan vijf soorten olijfolie:
- Vierge olijfolie: Olijfolie van de eerste persing. Dit is olijfolie die gemaakt wordt door olijven met druk op mechanische wijze te persen. Bij dit proces wordt niets verhit of toegevoegd.
- Extra vierge olijfolie: Deze olijfolie wordt op dezelfde manier gemaakt als vierge olijfolie, maar dan met de beste kwaliteit olijven.
- Geraffineerde olijfolie: Olijfolie gemaakt door raffinering van olijfolie van eerste persing. Hierbij worden door verhitting onzuiverheden uit de olijfolie gehaald. Daardoor gaat een deel van de smaak verloren.
- 'Gewone' olijfolie: Dit is olijfolie van mindere kwaliteit en wordt gemaakt door geraffineerde olijfolie en vierge olijfolie te mengen.
- Olijfolie van minder kwalitatieve olijven: Dit is olijfolie gemaakt van olijven van B-kwaliteit. Deze olijfolie is vaak van mindere kwaliteit, maar kan door bewerking wel een goede smaak krijgen.