Deze voeding kan diabetes klachten verminderen

Heb je last van diabetes? Dan worstel je misschien wel met hypo’s en hypers. Je kunt ook last krijgen van je ogen of voeten. Wil je deze ziekte onder controle krijgen? Dan is voeding vaak het beste medicijn. 

Maar waar moet je eigenlijk op letten? En wat is de beste voeding voor een diabeet? Zo hoor je soms dat je helemaal geen suiker mag eten. 

Ontdek hier welke diabetes behandeling de beste is. Lees hoe je gezond en gevarieerd eet. En leer hoe je jouw diabetes onder controle houdt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

diabetes suikerziekte

Wat gebeurt er als je diabetes hebt?

Diabetes staat ook wel bekend als suikerziekte.

Bij deze aandoening reageer je niet meer goed op insuline. Of maakt je dit stofje onvoldoende aan.

Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel flink schommelen.

Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel suiker er in je bloed zit. Deze suikers haalt je lichaam uit eten. Nadat je eet, stijgt deze spiegel dus. Insuline zorgt ervoor dat de suiker uit je voeding netjes wordt verwerkt en afgevoerd. 

Dit zorgt ervoor dat je altijd een goede hoeveelheid energie hebt. Hoge schommelingen zorgen juist voor pieken en dalen in je energieniveau. Je bent plotseling heel moe en kunt meer honger krijgen.

Wordt suiker uit je bloed niet meer goed verwerkt omdat je diabetes hebt? Dan kan dat voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Wist je dat...

...insuline er niet alleen voor zorgt dat suiker verwerkt wordt? Het helpt je cellen ook om energie op te nemen. Je hebt deze stof dus echt nodig om gewoon te kunnen functioneren.

De symptomen van diabetes

Met diabetes kun je hypo’s en hypers krijgen. Wat is een hypo? Bij een hypo is je bloedsuikerspiegel te laag. Je gaat dan zweten, trillen, krijgt hoofdpijn en kunt zelfs flauwvallen.

Bij een hyper is je bloedsuikerspiegel te hoog. Dat zorgt voor misselijkheid, vermoeidheid en veel dorst.

Diabetes zorgt ook voor andere gezondheidsproblemen. Zo kun je problemen krijgen met je ogen. Ook wondjes op de voeten zijn een bekend probleem. Verder kan het de werking van je nieren verslechteren. De kans op hart- en vaatziekten is ook groter.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Wat veroorzaakt diabetes?

De oorzaak van diabetes is afhankelijk van welk type je hebt. Er bestaan twee soorten diabetes, namelijk type 1 en type 2.

Diabetes type 1

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. De oorzaak is niet helemaal duidelijk.

Je kunt er wel genetische aanleg voor hebben.

Sommige wetenschappers denken dat type 1 veroorzaakt wordt door een minder diverse darmflora. 

Andere onderzoekers zeggen weer dat een virus het veroorzaakt. Er valt dus nog weinig over de oorzaken te zeggen.

Heb je diabetes type 1? Dan maakt je lichaam niet genoeg of helemaal geen insuline aan. Hierdoor wordt je bloedsuiker niet goed gereguleerd.

Diabetes type 2 suiker

Diabetes type 2

Diabetes type 2 zit net wat anders in elkaar. Bij deze variant maakt je lichaam wel insuline aan.

Je lijf is er alleen niet gevoelig voor. Suiker wordt dus niet meer goed verwerkt.

Bij diabetes type 2 is de oorzaak wel duidelijker. 

Dit is geen aangeboren aandoening. De ziekte ontwikkelt zich juist door de jaren heen. Ouderdom is één van de mogelijke veroorzakers.

Daarnaast is een ongezond leefpatroon een belangrijke veroorzaker van diabetes type 2. Eet je vaak suikerrijke producten? Rook je? Of beweeg je erg weinig? Dat zijn allemaal veroorzakers van diabetes type 2.

Ook bij diabetes type 2 kan erfelijkheid een rol spelen. Heb je familieleden die deze ziekte hebben? Dan loop je een iets groter risico om het zelf ook te krijgen. 

Behandelmethodes bij diabetes

Het is duidelijk dat diabetes schadelijk is voor je gezondheid. Dus wat is de juiste diabetes behandeling? Dit is afhankelijk van de vorm die je hebt.

Behandel methodes bij diabetes type 1 

Diabetes type 1 kan op verschillende manieren behandeld worden. Hieronder bespreek ik twee verschillende methodes: zelf insuline spuiten en een insulinepomp.

Methode 1: Zelf insuline spuiten

Het aanvullen van insuline hoort bij de diabetes behandeling bij type 1. Je lichaam maakt dit stofje namelijk niet of te weinig aan. Je wilt het dus aanvullen met medicatie. Insuline spuit je in.

Hoe weet je hoeveel insuline je nodig hebt? Door je bloedsuikerspiegel te meten. Dat doe je door een prikje bloed af te nemen met een speciale bloedsuikermeter.

Vervolgens stel je de hoeveelheid medicatie af op de hoeveelheid suiker in je bloed. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
insulinepomp

Methode 2: Een insulinepomp gebruiken

Bij een diabetes behandeling kun je ook voor een insulinepomp kiezen.

Je hoeft dan de insuline niet meer zelf in te spuiten. Dit doet het pompje automatisch. 

Sommige moderne pompen kunnen zelfs je bloedsuikerspiegel lezen. Ze geven dus altijd precies genoeg insuline af.

Behandel methodes bij diabetes type 2

De diabetes behandeling bij type 2 ziet er net iets anders uit. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk.

Methode 1: Medicatie

Meestal maakt je lichaam nog wel insuline aan. Je hoeft dit dus niet aan te vullen. Wel is het gebruikelijk om medicatie die je bloedsuikerspiegel verlaagt te krijgen.

Gezonde leefstijl diabetes

Methode 2: Gezonde leefstijl

Aandacht voor een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk bij de diabetes behandeling.

Het gaat dan om een combinatie van gezond eten en genoeg bewegen.

Dit kan er zelfs voor zorgen dat je klachten bijna helemaal verdwijnen. 

Methode 3: Bruin vet stimuleren

Er wordt ook onderzoek gedaan of er nog manieren zijn om deze diabetes behandeling uit te breiden. Zo kijken onderzoekers naar stimulatie van je bruine vet. 

Dit vet is rijk aan stofjes die warmte produceren. Wetenschappers denken dat het ervoor kan zorgen dat je gevoeliger voor insuline wordt.

Methode 4: Galzout

Ook een behandeling met galzout is misschien interessant. Dit stofje zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt. Onderzoekers weten nog niet precies hoe een diabetes behandeling met galzout eruitziet.

Wist je dat...

...er nog geen concrete diabetes behandeling is die de ziekte helemaal laat verdwijnen? Er zijn wel genoeg manieren om minder klachten te krijgen. Bijvoorbeeld door op je voeding te letten.

Voedingsadvies voor diabetes

Voedingsadvies voor diabetes: 3 tips

De juiste voeding bij diabetes is een van de beste manieren om je klachten te verminderen.

Wat mag je niet eten als je diabetes hebt? En wat is juist wel goede voeding bij diabetes type 1 of 2? 

Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan. Ik heb de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet in de vorm van handige tips.

Tip 1: Kies voor voeding van goede kwaliteit

Een goede richtlijn voor voeding bij diabetes is om zo min mogelijk bewerkte producten te gebruiken. In bewerkte producten zit namelijk vaak suiker. Dat betekent dus zo min mogelijk kant-en-klaarproducten. Kies juist voor veel verse groenten en zelfbereide maaltijden.

Het voordeel van zelf koken is dat je precies in de hand hebt wat er in je maaltijden zit. Zo kun je het voedingsadvies voor diabetes zo goed mogelijk opvolgen. Voor tussendoortjes zijn gezonde producten als noten, snackgroenten of zuivel goede opties.

Tip

Wil je toch van het gemak van kant-en-klaar genieten zonder het voedingsadvies voor diabetes te negeren? Kook grote hoeveelheden en vries een deel in. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd bij de hand. 

diabetes volkoren producten

Tip 2: Kies voor volkoren producten

Bij voeding bij diabetes is het belangrijk om op de glycemische index van producten te letten.

Dit getal geeft aan hoe sterk een bepaald product je bloedsuikerspiegel beïnvloedt.

Snelle koolhydraten hebben veel invloed. 

Voorbeelden van producten met veel snelle koolhydraten zijn witbrood, pasta en suiker.

Gezonde voeding bij diabetes moet juist je bloedsuikerspiegel onder controle houden. Daarom zijn trage koolhydraten een betere keuze. Dit zijn volkoren producten. Denk aan volkorenbrood of volkoren pasta. 

Zilvervliesrijst heeft ook een lagere glycemische index dan witte rijst. Daarom is deze rijst een betere keuze als je diabetes hebt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...volkoren producten ook meer gezonde vezels bevatten? Sommige vezels kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen. Deze zijn dus extra belangrijk wanneer je diabetes hebt.

vrije suikers

Tip 3: Vermijd vrije suikers

Suikers zitten in allerlei soorten producten. Zo komen ze voor in fruit en volkoren brood.

Je kunt niet alle suikers vermijden, En dat hoeft ook niet.

Probeer wel om vrije suikers te vermijden. Maar wat zijn vrije suikers eigenlijk?

Dit zijn de geraffineerde suikers die je terugvindt in koekjes, snoep en gebak. Deze producten bevatten weinig gezonde voedingsstoffen. Tegelijkertijd laten ze je bloedsuikerspiegel snel stijgen. In dit artikel lees je alles over suikers.

Heb je diabetes? Dan is het advies dus om niet ongezond te snacken. Suikerrijke dranken zou je ook moeten laten staan. Dat zijn niet alleen frisdranken. Ook vruchtensappen en thee met honing horen erbij. Water, koffie of thee blijven het beste.

Wist je dat...

...suikervrije dranken lang niet altijd suikervrij zijn? Er mag nog steeds tot 0,5 gram suiker per 100 milliliter in een zogenaamde suikervrije drank zitten. Bekijk dus altijd de voedingstabel om de gezondste voeding bij diabetes te vinden.

mensen diabetes suiker

Mogen mensen met diabetes suiker eten?

Je hoort soms over verboden voeding bij diabetes, zoals suiker. 

Suikerrijke producten passen niet bij het voedingsadvies voor diabetes.

Ze verhogen je bloedsuikerspiegel en zorgen zo voor klachten.

Sommige etenswaren met suiker kun je wel eten. Zo is fruit een natuurlijke bron van suiker. Het is ook nog een rijk aan vitaminen en vezels. Daarom hoort fruit wel gewoon bij gezonde voeding bij diabetes. 

Ook bepaalde soorten volkoren koolhydraten mag je gewoon eten wanneer je diabetes hebt. Hier zitten suikers in. Maar ook genoeg gezonde vezels en vitaminen.

Tip

Vind je het lastig om te weten wat je nu precies wel of niet mag eten bij diabetes? Vind met onze gratis Matching tool een professionele voedingsexpert bij jou in de buurt. Je krijgt dan op maat gemaakt advies.

In sommige gevallen is het zelfs belangrijk om suiker te eten wanneer je diabetes hebt. Zo kun je bij diabetes type 1 een hypo krijgen.

Bij een hypo is je bloedsuikerspiegel veel te laag. Je moet dan zorgen voor meer suiker in je bloed. Dat kun je doen door een blokje druivensuiker te eten.

Soms is je bloedsuiker juist te hoog. Wat moet je niet eten als je suiker te hoog is? Alle suikerrijke producten. Niet alleen koekjes of snoepjes, maar ook even geen fruit. 

Conclusie

Diabetes is een ingrijpende ziekte. De aandoening komt in twee varianten voor: diabetes type 1 en type 2. Bij allebei de varianten wil je op je voeding letten. Dat kan het verschil maken tussen veel of weinig klachten.

Wat is het voedingsadvies voor diabetes? Eet vooral verse, onbewerkte producten. Kies ook voor volkoren. Suikerrijk eten en drinken laat je beter staan. Afhankelijk van het type dat je hebt, heb je zo mogelijk geen intensieve diabetes behandeling nodig. Of kun je zelfs van je klachten afkomen.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

14330 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'