Bij welke temperaturen moet je vlees bereiden om voedselvergiftiging te voorkomen?

Bij welke temperaturen moet je vlees bereiden om voedselvergiftigi­n­g­ te voorkomen?

Wanneer je vlees door en door goed verhit, worden bijna alle gevaarlijke micro-organismen, bacteriën en eventuele ziekteverwekkers gedood. Draai het vlees regelmatig om wanneer je het bakt of braadt.

Gemarineerd, gesneden of gemalen vlees zoals worst, hamburgers, spiesjes en gehakt moet volledig gegaard zijn voor je het opeet. Vlees uit één stuk van rund (biefstuk) of varken (varkenshaas) kan rosé worden gegeten. Doorbakken is altijd de meest veilige keuze.

Uit onderzoek is gebleken dat verhit vlees tot 70 °C kern temperatuur veilig voor consumptie is. Wees extra voorzichtig met gehakt(brood, -ballen), rollades, een hele kip of kalkoen want dit zijn grote stukken vlees en hebben een langere gaartijd nodig. Een vlees thermometer biedt hierbij uitkomst.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen Algemeen

Wat kan een oorzaak van een voedselvergiftigi­n­g­ zijn?

Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel die vaak worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Een vo...

Algemeen Algemeen

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk...

Producten Producten

Hoe kun je bananenschillen bereiden en is dit gezond?

Bananenschillen kun je eten, alleen is dit in Nederland niet zo heel gebruikelijk. In landen als Brazilië, Venezuela en Aziat...

Medisch Medisch

Is het veilig om borstvoeding te geven als je een voedselvergiftigi­n­g­ hebt?

Je mag en kan borstvoeding blijven geven bij een voedselvergiftiging. Sowieso bij virussen en bacteriën is dit nog steed...

Medisch Medisch

Hoe wordt voedselvergiftigi­n­g­ behandeld?

Voedselvergiftiging behandelen met medicatie is meestal niet mogelijk. Men kan het beste wachten tot de klachten voorbij zijn...

Toon meer (1079)
Volg ons