Kun je gesneden groenten over de datum nog eten?

Kun je gesneden groenten over de datum nog eten?

Voorgesneden groenten in plastic zakken zijn na de "te gebruiken tot" datum niet meer veilig om te eten volgens het Voedingscentrum. Denk hierbij aan  bami- en nasigroenten of gesneden slasoorten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren. Als je de groenten langer wilt bewaren dan kun je het invriezen.

Het verschil tussen THT en TGT

Op de verpakking staat vaak "te gebruiken tot" (TGT) of "ten minste houdbaar tot" (THT) vermeld.

"Te gebruiken tot" verwijst naar producten die snel bederven, zoals verse vis en vlees. De houdbaarheid geeft aan dat het product vóór de aangegeven datum veilig kan worden gebruikt en dat er na deze datum gezondheidsrisico's kunnen zijn. Dit komt omdat verse vis en vlees snel bacteriën zullen kweken. Als de datum is verlopen, geopend of ongeopend, gooi het product dan weg.

De situatie is anders voor producten met een "ten minste houdbaar tot" datum. Daar betekent de datum kwaliteitsborging. Als het product is verlopen, betekent dat niet meteen dat het niet meer veilig is om te eten, maar het kan zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dit merk je bijvoorbeeld aan kleur, geur en smaak. Voorbeelden zijn jus d'orange, pasta, rijst en ingeblikte groenten.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

poke bowl

Poke bowl: hoe gezond is dit traditioneel Hawaïaans gerecht?

Poke bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, waarin vers in blokjes gesneden vis en groenten centraal staan. Een Pok...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'