Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk?

Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk?

Mononatriumglutamaat (MSG), ook bekend als ve-tsin of E621, is het natriumzout van glutaminezuur (een aminozuur of bouwsteen van eiwit). MSG komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen, waaronder tomaten en kaas.

Van oudsher

De commerciële synthese van MSG begon in 1909. Oorspronkelijk werd het gemaakt door de hydrolyse van natuurlijke eiwitten uit bijvoorbeeld tarwemeel en sojavlokken. Tegenwoordig wordt MSG gemaakt door bacteriële fermentatie. MSG wordt bij het koken gebruikt als smaakversterker met een umami-smaak die de hartige smaak van voedsel intensiveert. MSG wordt veel gebruikt in bouillonblokjes, soepen, ramen, jus, stoofschotels, kruiden en hartige snacks.

Onderzoek naar veiligheid

Het is een populaire overtuiging dat MSG hoofdpijn en andere gevoelens van ongemak kan veroorzaken, ook wel bekend als 'Chinees restaurantsyndroom'. Onderzoeken tonen echter dergelijke effecten niet aan wanneer MSG wordt gecombineerd met voedsel in normale concentraties. Een samenvatting van de verschillende onderzoeken naar de effecten van MSG op de gezondheid werd gepubliceerd in 2000. De uiteindelijke conclusie was dat door het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor schadelijke effecten, de stof beschouwd kon worden als een veilig additief voor voedingsmiddelen. Alleen bij de inname van de pure stof in grote hoeveelheden werden subjectieve symptomen waargenomen bij mensen die zichzelf als overgevoelig voor deze stof beschouwden. In het algemeen kan dus worden geconcludeerd dat de inname van MSG veilig is.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en geeft du...

Algemeen

Wat is de smaak umami?

Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn z...

Medisch

Kan pittig eten gevaarlijk zijn?

Pittig eten is over het algemeen niet gevaarlijk. Pikant eten kan je een warm en branderig gevoel in de mond of het maag-darm...

Algemeen

Wanneer is filet americain gevaarlijk om te eten?

Filet Americain wordt gemaakt van rauw vlees. Het bederft daarom sneller en je hebt meer kans om ziek te worden als je ervan ...

Producten

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een voorlo...

Toon meer (693)
Volg ons
Simpel en eenvoudig gezonder eten?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang ons e-book gratis.

Gezondeten e-book