Wat zijn PAK's?

Wat zijn PAK's?

PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. PAK's zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan wanneer je aangebrand eten opeet. Deze schadelijke stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Het is dus belangrijk om zwarte, aangebrande randjes van je eten te verwijderen.

PAK's kunnen ook ontstaan door natuurrampen, zoals vulkaanuitbarstingen of bosbranden, maar ook door branden in de industrie, uitlaatgassen en sigarettenrook.

Je kunt PAK's via voedsel binnenkrijgen, maar ook via de lucht. Een groot deel van de PAK's die we binnenkrijgen, kunnen we omzetten in onschadelijke stoffen. Maar wanneer je teveel PAK's binnenkrijgt zullen deze zich stapelen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

Geroosterd brood is niet gezonder dan een normale boterham. Een snee geroosterd brood bevat evenveel kilocalorieën als een sn...

Algemeen Algemeen

Wat zijn tips tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes die vooral in de zomer een plaag in huis kunnen veroorzaken. We weten inmiddels dat z...

Diëten Diëten

Kom je aan van één dag ongezond eten?

Door te eten en te drinken gaat er energie je lichaam in, en er gaat energie uit door allerlei lichamelijke functies en beweg...

Producten Producten

Is appelsap gezond?

Een glas appelsap is, doordat het van vele appels is gemaakt, rijk aan vitamine C. Door het persen van de appels gaan echter ...

Producten Producten

Is olijfolie gezond?

Er zijn verschillende soorten olijfolie verkrijgbaar die ieder op een andere manier gemaakt worden van het vruchtvlees en de ...

Toon meer (1045)
Volg ons