Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zijn rauwe eieren een belangrijk onderdeel. Zo wordt mayonaise of tiramisu meestal met rauwe eieren gemaakt. Bij verhitting van het ei wordt de Salmonella eventueel (als het een besmet ei is) gedood en kun je het ei veilig eten. Een oplossing om toch rauwe eieren door gerechten te gebruiken is dus door het ei te pasteuriseren. Bij het pasteuriseren, wordt het ei kort verhit om de meeste Salmonella te doden, maar wordt het niet voldoende verhit om het ei te laten stollen.

In deze drie stappen kun je een ei pasteuriseren:

  • Laat het ei op kamertemperatuur komen.
  • Doe het ei in een pan met lauw water en laat het water voorzichtig opwarmen tot 60 graden Celsius. Zorg ervoor dat het ei niet warmer wordt dan dat, want dat kan ervoor zorgen dat het ei begint te stollen. Houd de eieren ongeveer drie minuten (en ongeveer vijf minuten voor grote eieren) op 60 graden Celsius.
  • Haal de eieren uit de pan en spoel ze af met koud water tot ze weer op kamertemperatuur zijn.
Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wi...

Medisch Medisch

Waarom is goed kauwen belangrijk?

Het verteringsproces begint in de mond. Tanden en kiezen malen het voedsel fijn en speeksel mengt met het voedsel. De menging...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn eiwitten belangrijk bij het afslanken?

Eiwitten leveren calorieën en aminozuren, dit zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Genoeg eiwit eten is belangri...

Algemeen Algemeen

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk bij ouderen?

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof voor iedereen, maar bij oudere mensen is het zeker van belang om voldoende eiwit b...

Algemeen Algemeen

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker ...

Toon meer (583)
Volg ons