Wat is vriesdrogen?

Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een methode om, onder andere, voeding voor langere tijd houdbaar te maken. Bij het vriesdrogen van een product wordt door de lage temperatuur de in de te drogen stof aanwezige watermoleculen opgenomen in ijskristallen. Deze verdampen vervolgens in zeer droge lucht, of eigenlijk sublimeren. Sublimatie is het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand.

Gevriesdroogde producten

Producten waarbij de vriesdroog methode wordt gebruikt zijn onder andere voeding, medicijnen maar ook bijvoorbeeld bloemen. Als het om voeding gaat zijn producten die zo vers mogelijk en veel vocht bevatten het makkelijkst te vriesdrogen. Hierbij kun je denken aan fruit en groente.

Voordelen van vriesdrogen bij voeding

Vriesdrogen heeft een aantal voordelen. Eén van de voordelen is dat voedsel langer houdbaar blijft. Ook de smaak blijft intact. Een ander voordeel is dat voedsel hun echtheid behoudt. Hierbij kan gedacht worden aan de oorspronkelijke kleur, vorm en structuur van het voedsel.

Bij vriesdrogen hoeven er bij voeding geen extra conserveermiddelen en andere toevoegingen worden gebruikt. Als dit ook niet gebeurt blijft de voeding behouden van al zijn goede voedingsstoffen. Zo blijft groente en fruit vol vitamines en mineralen.

Gewicht en volume van fruit en groente

Door deze methode neemt het gewicht en volume af van het fruit en groente. Hierdoor is het makkelijk op te slaan en te vervoeren. Zeker voor grote industriële bedrijven is dit een enorm voordeel.', 'Vriesdrogen is een methode om, onder andere, voeding voor langere tijd houdbaar te maken.

Het principe van vriesdrogen is dat door de lage temperatuur de in de te drogen stof aanwezige watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, die vervolgens in zeer droge lucht verdampen, of eigenlijk sublimeren. (sublimatie is het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand)

Bericht bewaren
Beoordeel
Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten

Bevatten gevriesdroogde voedingsmiddelen dezelfde nutriënten als verse?

Vriesdrogen of lyofilisatie is een manier die gebruikt wordt om voedingsmiddelen te conserveren oftewel langer te bewaren. Di...

Producten

Zijn verse kruiden gezonder dan gedroogde kruiden?

Je kunt verse en gedroogde kruiden in de winkel vinden. Gedroogde kruiden ondergaan vaak een proces van vriesdrogen. Hierbij ...

Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Producten

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaakstoffen ...

Medisch

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevo...

Toon meer (984)
Volg ons
Simpel en eenvoudig gezonder eten?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang ons e-book gratis.

Gezondeten e-book