Hoe kun je zelf vlees en vis roken?

Hoe kun je zelf vlees en vis roken?

Roken van vlees en vis werd vroeger gedaan om producten te conserveren. Tegenwoordig vindt men de smaak van gerookt vlees of vis erg lekker en bovendien kan je dit zelf doen met behulp van een rookkast, rookoventje of een rookpan.

Het rookproces

In een rookkast, rookoven of rookpan worden hout, rookmot of houtsnippers verbrand met een dichte deur of deksel. Daardoor komt er weinig zuurstof bij en ontstaat er veel rookontwikkeling. Door voedsel in de rook te leggen komt er de specifieke rooksmaak aan. Voordat vis en vlees in de rookoven gaan, wordt het eerst gepekeld en gedroogd. Het pekelen, drogen en roken is noodzakelijk om de ontwikkeling van bacteriën te verminderen.

Koud of warm

Er zijn twee manier om te roken. Koud roken (10 tot 25 graden) en warm roken (40 tot 110 graden). Koud gerookte gerechten kun je langer bewaren. Koud roken neemt veel meer tijd in beslag dan warm roken. Door de lage temperatuur duurt dit hele proces wel 24 tot 48 uur. Koud roken wordt vaak gedaan met paling, zalm, ham of bacon of zelfs knoflook en kaas. Warm roken wordt meestal gedaan om het product meteen te consumeren. Dit proces duurt veelal maar een paar uur.

Smaakverschil

Meestal wordt er met beukenhout en eikenhout gerookt, maar je kunt ook met hout van een appelboom, kersenboom of populier roken. Het hout moet wel schoon, droog, hars- en schorsvrij zijn. Hout van appel-, peren- of kersenbomen geeft een heerlijke geur af, beukenhout dringt goed door tot de vis en eikenhout geeft een scherpere rooksmaak.

Thuis zelf roken

Wanneer je zelf voedsel wilt gaan roken kun je om te beginnen het beste een kleine rookpan aanschaffen. Deze kan in de keuken gebruikt worden en op de barbecue. Begin dan vooral met warm roken. Dit kost minder tijd in de bereiding en bovendien kun je het gerookte voedsel dezelfde dag nog opeten. Qua aanschaf is zo'n pan ook het meest voordelig.

Bericht bewaren
Beoordeel
BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Hoe voorkom je overmatig snacken als je stopt met roken?

Veel mensen komen aan als ze stoppen met roken. Gemiddeld komt iemand wel vier kilo aan na het stoppen. Dit kan veel mensen w...

Medisch Medisch

Kom je aan als je stopt met roken?

Nicotine stimuleert energieverbranding en verzadigd gevoel Het verslavende stofje nicotine in sigaretten beïnvloed het ...

Diëten Diëten

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sard...

Medisch Medisch

Waarom ga je meer snacken als je stopt met roken?

Nicotine is een chemische stof welke van nature voorkomt in tabaksplanten. Bij het roken van een sigaret bereikt nicotine bin...

Algemeen Algemeen

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk...

Toon meer (603)
Volg ons