Wat houdt het ASC-keurmerk voor vis in?

Het ASC-keurmerk is een keurmerk dat wordt gebruikt voor kweekvis. Het gebruik van dit keurmerk heeft als doel om de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.

De regels

Het ASC-keurmerk is een afkorting van Aquaculture Stewardship Council. Het keurmerk heeft verschillende regels opgelegd waar men zich tijdens het kweken van vis aan dient te houden. Zo moet er zo min mogelijk antibiotica gebruikt worden, moet er duurzamer visvoer worden gegeven en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.

Vis met het ASC-keurmerk

Het keurmerk is voornamelijk te vinden op tilapia en pangasius afkomstig uit Zuidoost-Azië, waar deze vissoorten grootschalig worden gekweekt. Ook de gekweekte zalm uit Noorwegen heeft dit keurmerk en andere vissoorten zoals mossels, kokkels, oesters, zoetwater forel en garnalen.

Bronnen

Voedingscentrum

Geschreven door

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Alyssa Blok

Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with Alyss

Mogelijk ook interessant om te weten

Heeft biologisch vlees altijd het 3 sterren Beter Leven keurmerk?

Amanda Ligt
Ja, biologisch vlees heeft altijd het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Hierbij dient wel aan de Beter Leven criteria tijdens het slachten te zij...

Wat betekent het MSC-keurmerk?

Aisha Kaars
Het MSC-keurmerk is te herkennen aan het logo met donkerblauwe kleur met de tekst "MSC" en een symbool in de vorm van een vis. De afkorting MSC staat ...

Is vis uit de supermarkt gezond?

Ilse Brand
Wanneer je vis uit de supermarkt koopt, kun je kiezen tussen twee soorten: kweekvis en wilde vis. Wilde vis wordt gevangen in oceanen, meren en rivier...

Is kweekvis ongezond?

Julia Haarhuis
Vis staat in de Schijf van Vijf en is daarom een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Dat komt door de gezonde voedingswaarde van vis....
Diëten +1

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Desiré van der Kruk
Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. De meeste N...
Toon meer (1013)
Volg ons