Wat is umami?

Umami is de vijfde basissmaak naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze basissmaak is ontdekt in Tokio en komt van het Japanse woord voor heerlijk ‘umai’.

Het is een smaak die al lang in de Aziatische keuken wordt gebruikt, maar inmiddels is de smaak ook geïntegreerd in Europa. Vaak wordt umami omschreven als ‘hartig’. De basissmaak is net als bijvoorbeeld zoet en bitter niet een specifieke smaak, maar een overkoepelende smaak. Het is daarom lastig om te omschrijven hoe de smaak proeft.

De umami-smaak zit van nature in verschillende soort producten. Je kunt dan denken aan tomaten, truffels, oude kaas en sardientjes. Tenslotte worden ingrediënten met umami-smaak vaak in gerechten verwerkt om hartige en zoeten smaken te versterken.

Geschreven door

Diëtist Camella Bot beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Camella Bot

Diëtist & Eigenaresse Camellabot.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is de smaak umami?

Rabia Kechouh
Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn zoet, zuur, zout en bitter...

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Rabia Kechouh
Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en geeft dus een zoute smaak. Glutam...

Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk

Desiré van der Kruk
Mononatriumglutamaat (MSG), ook bekend als ve-tsin of E621, is het natriumzout van glutaminezuur (een aminozuur of bouwsteen van eiwit). MSG komt van ...

Waarom brandt pittig eten zo in je mond?

Samantha Annaars
Je mond herkent door middel van de smaakpapillen verschillende smaken. De smaken die je tong kan herkennen zijn zoet, zuur, zout, bitter en umami. In ...

Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Julia Haarhuis
Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geur het reukepitheel in de neus ...
Toon meer (930)
Volg ons