Moerbeien: de gezondheidsvoordelen op een rij

'Superfoods' zijn voedingsmiddelen die hoge waardes voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. De moerbei behoort voor velen tot deze categorie. Maar is deze benaming voor de zoete vrucht terecht?

Lees meer over moerbeien in dit artikel.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

De moerbeiboom groeit voornamelijk in warme gebieden

Wat zijn moerbeien?

De zoete vrucht die je in de supermarkt vindt is meestal de rode, zwarte, of de gedroogde witte variant van de moerbei, maar er zijn nog tientallen andere soorten.

Moerbeibomen komen voornamelijk voor in wat warmere gebieden in Azië, Afrika en Noord-Amerika.

Tip

Probeer zelf eens het verschil uit tussen de witte en de donkere variant van de moerbeien en vertel welke jij het lekkerste vindt.

Voedingswaarde

Per 100 gram moerbeien:

  • Caloriën 320 kcal
  • Eiwitten: 10 gram
  • Koolhydraten: 45 gram
  • Vet: 1 gram
  • Vezels: 11 gram

Er zitten veel vitamines in, namelijk: Vitamine A, B6, C, E en K. Vooral de hoeveelheid vitamine C valt op. 10 gram moerbeien geeft je al 45% vitamine C van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarbij bezit de moerbei een behoorlijke hoeveelheid mineralen:

Plantaardige stoffen

Moerbeien bevatten ook belangrijke plantaardige stoffen. Ze dragen niet alleen bij aan de kleur van de vrucht, maar zijn ook goed voor je gezondheid. Deze plantaardige stoffen zitten er in moerbeien:

  • Anthocyaan
  • Cyanidine
  • Chlorogeenzuur
  • Rutine
  • Myricetine
  • Reservatol

Bovenstaande plantaardige stoffen hebben een krachtige antioxidatieve werking. Hoe dieper de moerbei van kleur; des te meer antioxidatieve stoffen deze bevatten.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De gezondheidsvoordelen van de moerbei

Het eten van moerbeien is niet alleen een goede toevoeging op je voedingspatroon, ze hebben ook meerdere voordelen voor je gezondheid. Hier vind je de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij:

1. Moerbeien verlagen het slechte LDL-cholesterol

Een hoog gehalte van het slechte LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Moerbeien verlagen het gehalte LDL-cholesterol en verkleinen daarbij het risico

Onderzoek op dieren wijst uit dat de vrucht overtollig vet in de bloedvaten kan verminderen. Mogelijk kunnen moerbeien ook het vetgehalte in de lever verminderen. Daarmee wordt het balans tussen het goede (HDL) cholesterol en het slechte (LDL) cholesterol verbeterd.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

2. Moerbeien verbeteren het bloedsuikergehalte

Moerbeien stimuleren de enzymen in je darmen die koolhydraten afbreken. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel. Meer onderzoek is nodig om dit effect te bevestigen.

3. Moerbeien verkleinen mogelijk het risico op kanker

Een ongezonde leefstijl kan leiden tot oxidatieve stress. Dit wordt direct in verband gebracht met een vergroot risico op kanker. In onderzoeken met dieren wijst het erop dat moerbeien oxidatieve stress kunnen verminderen en daarbij het risico op kanker verkleinen. Hier is echter meer onderzoek voor nodig.

Tip

Ook ander groente en fruit kunnen oxidatieve stress verminderen. Moerbeien zijn daar geen uitzondering op. Eet daarom een variatie van voldoende fruit en groente.

Moerbei allergie

Een allergie voor de vrucht zelf is zeldzaam. Een allergie voor de pollen van de moerbeiboom komt vaker voor. Wanneer je gevoelig bent voor berkenpollen, is het mogelijk dat je ook een reactie kunt hebben op moerbeien als kruisallergie. Je kunt dan last krijgen van:

  • Tintelend gevoel in je mond
  • Jeukende keel, tong
  • Opgezwollen keel/mond

Met de medicatie voor je pollenallergie kun je de symptomen bestrijden. 

Gedroogde moerbeien zijn ook gezond

Vers of gedroogd

De moerbei kan prima gedijen in de Nederlandse tuinen. Alleen is de vrucht maar beperkt houdbaar. Daarom kom je meestal de gedroogde versie tegen. 

Gedroogd ziet de moerbei er uit als een ander soort rozijn. Als je ze nog nooit gezien hebt denk je misschien dat het nootjes zijn! Maar ze zijn heerlijk zacht en stevig zonder pitjes.

Verwerk de moerbei in verschillende gerechten

Hoe eet je gedroogde moerbeien

De gedroogde moerbei kun je prima als snack eten. Als je houd van havermout als ontbijt, kun je de moerbei ook toevoegen als een natuurlijke zoetmaker.

Voeg de gedroogde moerbeien eens toe aan je groene smoothie of door je zelfgemaakte energie repen.

Als je een salade maakt kun je de gedroogde moerbeien er doorheen doen als gezonde smaakstof. Wat dacht je van een toetje zoals magere yoghurt met gedroogde moerbeien?

Tip

Verse moerbeien kun je het best gebruiken in gebak of in een heerlijke jam. Let wel op voor vlekken als je de donkere moerbei vers gebruikt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoeveel mag je er van eten

Je kunt dagelijks gemakkelijk 10 gram moerbeien eten. Denk er wel om dat je stoelgang iets kan veranderen. Als je last hebt van verstopping is het zelfs aan te raden om moerbeien aan je voedsel toe te voegen.

In principe kunnen de meeste mensen de gedroogde moerbeien prima verdragen. Vooral voor mensen met een eieren- of notenallergie is het een prima aanvulling. Let er wel op dat je ook allergisch kunt zijn voor de pollen of stofjes die in de moerbei voor komen.

Wanneer geen (gedroogde) moerbeien eten

Je kunt ze beter niet eten als je last hebt van een nieraandoening. Indien je een kaliumarm dieet volgt is het ook niet raadzaam om gedroogde moerbeien te eten. Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van obesitas of als je een verhoogde bloeddruk hebt waarvoor je medicatie slikt.

In sommige gevallen kan het eten van gedroogde moerbeien milde hallucinaties geven. Je kunt ook last van je maag krijgen en hyperactief worden.

Je kunt ook zelf moerbeien kweken

Zelf moerbeien kweken

Je kunt, als je een tuin hebt, de Morus Nigra planten. Dit is een boom met de donkerrode moerbei.

De Morus rubra is de boom met de rode moerbeien en de Morus Alba bevat de witte moerbeien.

 Wanneer de bessen rijp zijn in medio augustus tot september kun je de vruchten plukken. Let wel even op de plaats waar de vruchten uit de boom kunnen vallen want rijpe vruchten kunnen enorm vlekken op bestrating.

De moerbei kan prima tegen droogte en je kunt hem laten groeien op bijna elke voedingsbodem. Als je hem snoeit/knot als een bolboom hou je deze langzaam groeiende boom een beetje in toom. De moerbeiboom kan heel oud worden.

Je kunt ze eventueel gemakkelijk opkweken uit zaad maar je kunt ze ook stekken. Als je dus een takje kunt verkrijgen zet het maar in water en de wortels komen vanzelf.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen vo...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Lees wat je gemist hebt

14260 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'