Afvallen met alleen fastfood, kan dat? Natuurkunde docent John Cisna uit Iowa woog 127 kg toen hij besloot het McDonald's-dieet te volgen. Na 90 dagen was hij bijna 17 kg afgevallen en aan het einde van de zes maanden woog hij 101 kg. Cisna beperkte zijn dagelijkse inname tot 2.000 calorieën en bewoog vijf keer per week 45 minuten. In zijn documentaire drukt Cisna de boodschap uit dat je alles kunt eten wat je wilt, zolang je calorieën reguleert en beweegt.
De formule
Hoe moeilijk het in de praktijk ook mag zijn, de formule om af te vallen is eigenlijk vrij simpel: calorieën erin versus calorieën eruit. In theorie zou je dit kunnen bereiken met een fastfood dieet, maar het wordt niet aanbevolen. Op elk dieet met ernstige caloriebeperking is de gemiddelde volwassene of kind bijna gegarandeerd om af te vallen. Dat betekent dat zelfs 1000 calorieën aan hamburgers per dag, of friet, de kilo’s doet afnemen.
Kwaliteit
Maar als je het hebt over een uitgebalanceerd voedingsdieet, gaat het niet alleen om de hoeveelheid calorieën, maar ook om de kwaliteit. Op de lange termijn krijg je bij een dieet uitsluitend bestaand uit fastfood tekorten aan vitamines en mineralen. Ook kan het zoutgehalte van de fastfoodmaaltijden je bloeddruk verhogen. Bovendien zit je met fastfood al snel aan je caloriebehoefte, om af te vallen zou je dan niet meer dan twee burgers kunnen eten. Hierdoor zul je snel weer hongerig worden. Eten volgens de Schijf van Vijf of Richtlijnen Goede Voeding met voldoende beweging en weinig snoepen is het gezondst voor het lichaam.