Met een dieet wordt een voedingspatroon bedoeld dat aan een bepaalde leefregel of leefregels moet voldoen.
Aan veel bekende Aan veel bekende diëten kleven nadelen. Wanneer er bij een dieet een bepaalde voedingsgroep (bijvoorbeeld koolhydraten) of voedingsmiddelen (zoals brood) beperkt wordt, bestaat er het risico op het ontstaan van tekorten van bepaalde voedingsstoffen. kleven nadelen. Wanneer er bij een dieet een bepaalde voedingsgroep (bijvoorbeeld koolhydraten) of voedingsmiddelen (zoals brood) beperkt wordt, bestaat er het risico op het ontstaan van tekorten van bepaalde voedingsstoffen.
Ook bevatten veel diëten leefregels waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is. Een voorbeeld hiervan is het drinken van een glas lauwwarm water met citroen om te dag mee te beginnen voor meer vet verlies of een hogere vetverbranding. Veel van dit soort diëten zijn vaak niet op langere termijn vol te houden, waardoor men terugvalt in oude gewoontes.
Wanneer gewichtsverlies het doel van een dieet is, is het belangrijk om erop te letten dat het een gezond en volwaardig voedingspatroon is. Daarnaast is het belangrijk om dit te combineren met voldoende beweging. Hierbij is het advies om de leefstijl aan te passen, zodat deze gezonder wordt en het op langere termijn vol te houden is.
Wanneer het doel is om voedingsgerelateerde klachten te verminderen of voorkomen is het evengoed belangrijk om erop te letten dat het voedingspatroon gezond en volwaardig is. In beide gevallen kan een diëtist goed beoordelen of hier sprake van is, en kan zij advies geven om dit te optimaliseren.