Het Montignac dieet is een methode die gebruikt wordt om af te vallen of om gezonder te gaan leven. Echter is de theorie achter dit dieet onvoldoende bewezen.
Wat is het Montignac dieet?
Wanneer je eet volgens dit voedingspatroon let je niet op het aantal kilocalorieën dat je binnenkrijgt, maar op de glycemische index (GI). Deze index vertelt je hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten. Voedingsmiddelen met een lage GI (onder de 50) zijn beter voor je dan producten met een hoge GI (boven de 50).
Daarnaast beweert Montagnac dat je beter niet gelijktijdig vetten en koolhydraten kunt consumeren. Groenten, fruit, vezelrijke producten en peulvruchten vormen belangrijke onderdelen van het dieet.
Welke combinaties mag je eten met dit dieet?
Dhr. Montignac raadt de combinatie van koolhydraten en vetten af. Dit is echter praktisch bijna onuitvoerbaar wanneer je gaat eten. Denk maar aan een boterham of een schaaltje yoghurt; dit levert beide macronutriënten. Daarom kun je volgens hem beter eerst koolhydraten en eiwitten consumeren en vervolgens (minimaal drie uur later) vetten en eiwitten.
Je kunt vlees, vis of kip (eiwit- en vetrijke producten) alleen combineren met groenten die koolhydraatvrij zijn, maar dat is eigenlijk niet uitvoerbaar. Er zijn wel koolhydraatarme groentesoorten, zoals spinazie, sla en broccoli, maar ook die bevatten dus kleine hoeveelheden koolhydraten.
Wil je het echt volgens het boekje doen? Dan kun je na het eten van vis, vlees of kip, beter drie uur wachten voordat je je groenten eet.