Wanneer je ervoor kiest om minder of geen vlees en dierlijke producen te eten, verklein je je voetafdruk. De vlees- en zuivelindustrie hebben namelijk veel land in gebruik, verbruiken veel water en zorgen voor veel uitstoot van broeikasgassen.
Het lijkt dus beter voor het milieu om vegetarisch of zelfs veganistisch te eten en helemaal geen dierlijke producten meer te eten. Maar het ligt er geheel aan wát je dan wel eet. Wanneer je vervolgens veel gojibessen en avocado's gaat eten, die uit Azië en Mexico moeten komen, dan is het maar de vraag of dit beter is voor het milieu dan een karbonade van de koe om de hoek.
Daarnaast is uit Iers onderzoek gebleken dat de rijstproductie de grootste CO2-voetafdruk heeft van alle voedingsmiddelen. En ander voorbeeld zijn avocado's; voor de productie van 1kg avocado?s is zo?n 600 tot 700 liter water nodig.
Welk voedingspatroon het beste is voor het milieu is dus niet alleen afhankelijk van het wel of niet eten van vlees en dierlijke producten. Het heeft ook te maken met waar je eten vandaan komt en hoe het productieproces eruit ziet.