Gezondheidsvoordelen
Een veganistisch voedingspatroon bestaat uit alleen plantaardige voedingsmiddelen. Mogelijk kan een veganistisch voedingspatroon gunstige effecten hebben zoals het verlagen van het risico's op hart- en vaatziektes, mede doordat het de bloeddruk kan verlagen. Ook kan het de kans op bepaalde kankersoorten verlagen. Dit komt voornamelijk omdat dierlijke producten zoals rood vlees en volle zuivelproducten relatief veel verzadigd vet bevatten. Veel verzadig vet verhoogt juist de kans op deze ziektes.
Gewichtsverlies
Daarnaast kan een veganistisch voedingspatroon mogelijk zorgen voor gewichtsverlies. Als er sprake is van een verhoogde inname van vezels, onverzadigde vetten, plantaardige eiwitbronnen en een verlaagde energie inname.
Voorkomen van tekorten
Wel is het belangrijk dat als iemand veganistisch eet, er op gelet wordt dat men voldoende binnenkrijgt van bepaalde voedingsstoffen. Met name eiwit, ijzer, calcium en vitamine B1, B2 en B12 zijn belangrijk om voldoende binnen te krijgen. Dit zijn voedingsstoffen die veel in dierlijke producten voorkomen. Met name B12 is een belangrijk aandachtspunt omdat B12 oorspronkelijk alleen in dierlijke producten voorkomt. Wel zijn er tegenwoordig vleesvervangers of supplementen waar vitamine B12 aan is toegevoegd.