Is er een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?

Eiwitten hebben een dierlijke of plantaardige oorsprong. De kwaliteit van een eiwit wordt gedefinieerd door de verdeling en het aandeel essentiële en niet-essentiële aminozuren die het bevat. Over het algemeen zijn dierlijke eiwitten van hogere kwaliteit, omdat ze meer essentiële aminozuren bevatten dan plantaardige eiwitten.

Het is een misvatting dat plantaardige eiwitten bepaalde essentiële aminozuren volledig missen. Plantaardige eiwitten die alle 20 aminozuren bevatten, hebben vaak maar een beperkte hoeveelheid hiervan. Eet je voornamelijk plantaardige eiwitten? Dan krijg je waarschijnlijk wel alle, maar niet genoeg van alle essentiële aminozuren binnen. Gevarieerd eten is daarom belangrijk.

Over het algemeen zijn plantaardige bronnen van eiwitten beter voor het milieu dan dierlijke eiwitten.

Geschreven door

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Professor Bink

Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Ilse Brand
Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken. Volgens professor Sander Kersten van de W...

Hoe wordt plantaardige melk gemaakt en is het gezond?

Julia Haarhuis
Naast de magere, halfvolle en volle melk, bestaan er ook plantaardige melksoorten. Bekende plantaardige melksoorten zijn sojamelk, havermelk en amande...

Waarom hebben vegetariërs en veganisten meer eiwit nodig?

Melissa Verlaan
Vegetariërs en veganisten hebben meer eiwit nodig omdat de kwaliteit van plantaardige eiwitten anders is dan dat van dierlijke eiwitten. Als mens kunn...
Diëten +1

Moet ik meer eiwitten eten als ik veganistisch ben?

Johnny van Schooneveld
Mensen die veganistisch zijn, eten geen producten die van dieren afkomen. Dierlijke producten bevatten vaak veel eiwitten en essentiële aminozuren. Es...

Wat zijn de beste eiwitten voor veganisten?

Rabia Kechouh
De beste eiwitten voor veganisten zijn eiwitten afkomstig van gevarieerde bronnen. Eiwitten van plantaardige bronnen zijn van mindere kwaliteit, omdat...
Toon meer (387)
Volg ons