Welke vleessoorten vallen onder rood vlees?

Rood vlees betekent niet dat het vlees per se rood van kleur is. Dieren die rood vlees geven zijn koeien, schapen, geiten en varkens.

Naast rood vlees bestaat er ook ‘wit’ vlees. Wit vlees is afkomstig van kip, kalkoen en ander gevogelte.

Het is beter om niet te vaak rood vlees te nuttigen, omdat rood vlees het risico op onder ander kanker en hart- en vaatziektes verhoogt. Dit geldt ook voor wit vlees dat erg bewerkt is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grillworst of rollades.

Geschreven door

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Aisha Kaars

Diëtist i.o

Mogelijk ook interessant om te weten

Is rood vlees ongezond?

Alicia Izeboud
Het eten van rood vlees op zichzelf is niet ongezond. Het eten van teveel rood vlees is wel ongezond. Rood vlees bevat veel voedingsstoffen die gunsti...

Welke soort vlees is het gezondst?

Melissa Verlaan
Er zijn gezondere en minder gezondere vleessoorten. Dit heeft met een aantal stoffen in de verschillende soorten vlees te maken. Kies bij voorkeur mag...

Waarom is rood vlees gevaarlijk bij zwangerschappen?

Else Teuben
Rood vlees wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat er in rood vlees een parasiet kan voorkomen die extra risico meebrengt op mogelijke schade aan...

Waarom is vlees moeilijk verteerbaar?

Else Teuben
Een mogelijke oorzaak dat vlees moeilijk verteerbaar is, is dat vlees heemijzer bevat, wat belastend is voor de darmen. Daarnaast staat bewerkt en roo...

Is wild vlees, zoals hert en haas, gezond?

Rabia Kechouh
Wild vlees is gezond en veilig om te eten zolang het, net als bij gewoon vlees afkomstig van gedomesticeerde dieren, met mate wordt gegeten. Wild vlee...
Toon meer (499)
Volg ons