Wanneer eten, zoals gebakken aardappeltjes of vlees, is aangebrand kan de stof acrylamide ontstaan. Deze stof is in verband gebracht met een hoger risico op kanker.
Acrylamide ontstaat bij verhitting boven de 120 graden Celsius van zetmeelrijke producten. Hierbij is koken een uitzondering aangezien daar water aan te pas komt. Het gaat om het zwarte laagje wat ontstaat bij aanbranden. Acrylamide kan dus ontstaan bij grillen, bakken en frituren.
Daarnaast kan er in het productieproces van voedingsmiddelen ook acrylamide ontstaan. Hierdoor bevatten veel bewerkte producten deze stof van zichzelf. Hiervoor zijn wel toegestane hoeveelheden vastgesteld. Producten als friet, chips en koffie bevatten relatief grote hoeveelheden. In biscuit, crackers en brood komt het wat minder voor.
Een hoge inname acrylamide is niet gezond. Om dit te beperken is het belangrijk om eten op de juiste temperatuur te bereiden en voor meer onbewerkte producten te kiezen.