Is aangebrand voedsel echt kankerverwekkend?

Is aangebrand voedsel echt kankerverwekkend?

Wanneer eten, zoals gebakken aardappeltjes of vlees, is aangebrand kan de stof acrylamide ontstaan. Deze stof is in verband gebracht met een hoger risico op kanker.

Acrylamide ontstaat bij verhitting boven de 120 graden Celsius van zetmeelrijke producten. Hierbij is koken een uitzondering aangezien daar water aan te pas komt. Het gaat om het zwarte laagje wat ontstaat bij aanbranden. Acrylamide kan dus ontstaan bij grillen, bakken en frituren.

Daarnaast kan er in het productieproces van voedingsmiddelen ook acrylamide ontstaan. Hierdoor bevatten veel bewerkte producten deze stof van zichzelf. Hiervoor zijn wel toegestane hoeveelheden vastgesteld. Producten als friet, chips en koffie bevatten relatief grote hoeveelheden. In biscuit, crackers en brood komt het wat minder voor.

Een hoge inname acrylamide is niet gezond. Om dit te beperken is het belangrijk om eten op de juiste temperatuur te bereiden en voor meer onbewerkte producten te kiezen.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ijzertekort symptomen

Hoe herken je een ijzertekort? Voorkom het met deze tips!

Ijzer is een mineraal dat we nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. Het wordt opgenomen in het eerste d...

Ontstoken teen of vinger?

Ontstoken teen of vinger? Dit kan je er zelf aan doen!

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk...

Schurende bovenbenen voorkomen

Schurende bovenbenen voorkomen

Schurende bovenbenen voorkomen, daar zit je niet op te wachten. Heb je alles al geprobeerd maar helpt het niet of ziet h...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzend o...

Pijn in de lies

Pijn in de lies, alle mogelijke oorzaken op een rij

Heb je veel pijn in de lies? En vraag je je af waar dit vandaan komt? In dit artikel kun je achterhalen wat de oorzaak z...

Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

Heb je last van aanvallen van gewrichtspijn? Wellicht heb je te maken met de gewrichtsaandoening jicht. in de volksmond ...

kalium

Kalium: een tekort herkennen en behandelen met kaliumrijke voeding

Je lichaam vereist dagelijks vitaminen en mineralen voor allerlei lichaamsfuncties. Kalium is een belangrijk mineraal. D...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'