Is aangebrand voedsel echt kankerverwekkend?

Is aangebrand voedsel echt kankerverwekkend?

Wanneer eten, zoals gebakken aardappeltjes of vlees, is aangebrand kan de stof acrylamide ontstaan. Deze stof is in verband gebracht met een hoger risico op kanker.

Acrylamide ontstaat bij verhitting boven de 120 graden Celsius van zetmeelrijke producten. Hierbij is koken een uitzondering aangezien daar water aan te pas komt. Het gaat om het zwarte laagje wat ontstaat bij aanbranden. Acrylamide kan dus ontstaan bij grillen, bakken en frituren.

Daarnaast kan er in het productieproces van voedingsmiddelen ook acrylamide ontstaan. Hierdoor bevatten veel bewerkte producten deze stof van zichzelf. Hiervoor zijn wel toegestane hoeveelheden vastgesteld. Producten als friet, chips en koffie bevatten relatief grote hoeveelheden. In biscuit, crackers en brood komt het wat minder voor.

Een hoge inname acrylamide is niet gezond. Om dit te beperken is het belangrijk om eten op de juiste temperatuur te bereiden en voor meer onbewerkte producten te kiezen.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Is caseïne kankerverwekkend?

Wat is caseïne? Caseïne is een eiwit afkomstig uit melk. 80% van de eiwitten in melk is caseïne. Caseïne helpt ons lich...

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn PAK's?

PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. PAK's zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan wanneer ...

Medisch Medisch

Kan je echt misselijk worden bij de gedachte aan bepaald voedsel?

Je kan misselijk worden bij de gedachte aan bepaald voedsel. Je hersenen hebben bij het bepaalde soort voedsel een assoc...

Gezond leven Gezond leven

Is het eten van beschimmeld voedsel gevaarlijk?

Schimmels zijn micro-organismen, die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig uit en hebben een gro...

Diëten Diëten

Aten we "vroeger" beter?

Als we teruggaan naar de tijd van de jagers en verzamelaars aten we als mens alleen wat we konden vinden. Denk aan wild,...

Toon meer (296)