Hoe zorgen additieven voor de houdbaarheid van een product?

Hoe zorgen additieven voor de houdbaarheid van een product?

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om onder andere de stabiliteit te verbeteren, kwaliteit in stand te houden of de houdbaarheid van het product te verlengen. Het is van belang dat deze additieven niet misleidend zijn, veilig zijn en voordeel hebben voor de consument. Om dit te waarborgen, worden additieven gecontroleerd en goedgekeurde stoffen hebben een E-nummer die vermeld moet worden op de ingrediëntenlijst.

Toevoegingen voor houdbaarheid

Additieven die zorgen voor de houdbaarheid van een product zijn onder andere conserveermiddelen, stabilisatoren, antioxidanten en voedingszuren.

  • Conserveermiddelen Conserveermiddelen zijn stoffen die invloed hebben op de microflora van een product. Dit heeft als gevolg dat een product minder snel bederft en hierdoor langer houdbaar is. De E-nummers waaraan een conserveermiddel te herkennen is, zijn E200-E252.
  • Stabilisatoren Stabilisatoren zorgen ervoor dat een product in dezelfde staat blijft als waarin het geproduceerd is. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat roomijs niet kristalliseert of dat vleeswaren niet uitdrogen. De nummers E400 tot en met E495 vallen binnen de groep van stabilisatoren, samen met geleermiddelen, emulgatoren en verdikkingsmiddelen
  • Antioxidanten Antioxidanten zorgen ervoor dat een product niet wordt aangetast door zuurstof. Hierdoor blijven zowel de kleur als smaak van dat product intact. Zo wordt een voorgesneden appel minder snel bruin bijvoorbeeld. De E-nummers E300-E321 zijn antioxidanten.
  • Voedingszuren Voedingszuren zorgen ervoor dat de PH-waarde (zuurtegraad) van een product verlaagd wordt. Dit zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is en dus minder snel bederft. Deze additieven zijn te herkennen aan de E-nummers E260-E297 en E322-E385.

Additieven voor smaak en uiterlijk

Hierboven zijn de vier additieven benoemd die invloed hebben op de houdbaarheid van een product, maar er zijn daarnaast ook andere additieven. Denk hierbij aan kleurstoffen, smaakversterkers, meelverbeteraars en zoetstoffen. Deze additieven zorgen ervoor dat een product er beter uitziet of een sterkere smaak heeft. 

E-nummers minderen

Van alle additieven wordt een minimale hoeveelheid toegevoegd in het product, zodat het geen schadelijke effecten heeft op het lichaam. Wil je minder E-nummers eten? Probeer dan meer met verse ingrediënten te koken. In pakjes en zakjes zitten vaak E-nummers verwerkt. Ook kant-en-klaar maaltijden bevatten vaak veel E-nummers. Daarnaast bevatten zoete producten zoals koek en snoep veel E-nummers. 

Tip

Op de ingrediëntenlijst van een verpakking staan vaak de E-nummers benoemd, echter het kan ook onder de naam van het E-nummer op de lijst staan. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Burn-out symptomen herkennen

Burn-out symptomen herkennen

Als ervaringsdeskundige - ik heb zelf een burn-out gehad - kan ik je vertellen dat het niet mee valt om een burn-out op ...

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat...

Blindedarmontsteking symptomen herkennen

Blindedarmontsteking, de symptomen herkennen

Wil je symptomen die duiden op een blindedarmontsteking beter leren herkennen? Heb jij of heeft een dierbare van jou een...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die E-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose komt veel voor. Helaas kunnen veel mensen het niet herkennen bij zichzelf. Door er op tijd bij te zijn kun je l...

Crackers

Crackers ook wel knäckebröd: een gezonde keuze bij afvallen?

Probeer je af te vallen of ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan ligt het eten van crackers misschien voor de hand....

Omega 3

Omega 3: Gezondheidsvoordelen en een Tekort Herkennen

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 is essentieel voor een goede gezondheid en een onmisbaar...

Lees wat je gemist hebt

13551 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'