Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om onder andere de stabiliteit te verbeteren, kwaliteit in stand te houden of de houdbaarheid van het product te verlengen. Het is van belang dat deze additieven niet misleidend zijn, veilig zijn en voordeel hebben voor de consument. Om dit te waarborgen, worden additieven gecontroleerd en goedgekeurde stoffen hebben een E-nummer die vermeld moet worden op de ingrediëntenlijst.
Toevoegingen voor houdbaarheid
Additieven die zorgen voor de houdbaarheid van een product zijn onder andere conserveermiddelen, stabilisatoren, antioxidanten en voedingszuren.
- Conserveermiddelen Conserveermiddelen zijn stoffen die invloed hebben op de microflora van een product. Dit heeft als gevolg dat een product minder snel bederft en hierdoor langer houdbaar is. De E-nummers waaraan een conserveermiddel te herkennen is, zijn E200-E252.
- Stabilisatoren Stabilisatoren zorgen ervoor dat een product in dezelfde staat blijft als waarin het geproduceerd is. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat roomijs niet kristalliseert of dat vleeswaren niet uitdrogen. De nummers E400 tot en met E495 vallen binnen de groep van stabilisatoren, samen met geleermiddelen, emulgatoren en verdikkingsmiddelen
- Antioxidanten Antioxidanten zorgen ervoor dat een product niet wordt aangetast door zuurstof. Hierdoor blijven zowel de kleur als smaak van dat product intact. Zo wordt een voorgesneden appel minder snel bruin bijvoorbeeld. De E-nummers E300-E321 zijn antioxidanten.
- Voedingszuren Voedingszuren zorgen ervoor dat de PH-waarde (zuurtegraad) van een product verlaagd wordt. Dit zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is en dus minder snel bederft. Deze additieven zijn te herkennen aan de E-nummers E260-E297 en E322-E385.
Additieven voor smaak en uiterlijk
Hierboven zijn de vier additieven benoemd die invloed hebben op de houdbaarheid van een product, maar er zijn daarnaast ook andere additieven. Denk hierbij aan kleurstoffen, smaakversterkers, meelverbeteraars en zoetstoffen. Deze additieven zorgen ervoor dat een product er beter uitziet of een sterkere smaak heeft.
E-nummers minderen
Van alle additieven wordt een minimale hoeveelheid toegevoegd in het product, zodat het geen schadelijke effecten heeft op het lichaam. Wil je minder E-nummers eten? Probeer dan meer met verse ingrediënten te koken. In pakjes en zakjes zitten vaak E-nummers verwerkt. Ook kant-en-klaar maaltijden bevatten vaak veel E-nummers. Daarnaast bevatten zoete producten zoals koek en snoep veel E-nummers.