Desserts bevatten over het algemeen veel calorieën. Dat komt omdat desserts meestal gemaakt worden van volvette zuivel zoals room en volle melk. Ook worden soms kaassoorten als mascarpone of verse roomkaas gebruikt, die ook behoorlijk vetrijk zijn. Vetten leveren 9 calorieën per gram en dat zorgt ervoor dat desserts calorierijk zijn. Meestal worden er aan desserts veel suikers toegevoegd om een zoete smaak te geven. Dit zorgt voor nog meer calorieën. Toch zijn er zeker desserts te vinden met minder calorieën.
Fruit
Een dessert hoeft niet altijd te bestaan uit zuivel. Fruit dient ook heel goed als dessert en hierin zitten weinig calorieën. Bovendien bevat fruit veel vitaminen en mineralen waardoor de totale maaltijd volwaardiger wordt. De vitamine C die in het fruit zit zorgt er bijvoorbeeld voor dat het mineraal ijzer beter door je lichaam opgenomen wordt.
Dessert thuis
Wanneer je thuis een dessert gebruikt, ligt er in de supermarkt een ruim aanbod van desserts die minder calorieën bevatten. Kies voor:
- magere yoghurt
- magere kwark
- Griekse yoghurt of skyr met 0% vet
- vla met 0% vet
- waterijsje
- een plantaardige zuivel zoals sojayoghurt
- hüttenkase of ricotta
Zo'n dessert thuis kun je dan zoeter maken met wat fruit, een beetje halvajam of een beetje diksap.
Dessert in de horeca
Als je voor een dessert kiest in een restaurant, is het moeilijker om een dessert te vinden met weinig calorieën. Daar heeft smaakbeleving namelijk de hoogste prioriteit. Hoe romiger, hoe vetter en hoe zoeter, hoe lekkerder de smaak. Om het nog smaakvoller te maken worden er aan desserts ook vaak eigeel, eiwitten, chocolade, koek en andere calorierijke smaakmakers toegevoegd. Wil je minder calorieën bij je dessert in een restaurant zou je kunnen kiezen voor:
- sortbetijs in plaats van roomijs
- yoghurtijs
- fruit met een beetje slagroom
- een halve portie of een kinderijsje