Hoe combineer je een gezonde leefstijl met een druk leven?

Hoe combineer je een gezonde leefstijl met een druk leven?

Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om gezond te zijn, maar toch lukt het veel mensen niet om daadwerkelijk een gezonde levensstijl op te bouwen. Een veel gehoorde reden is een gebrek aan tijd. De twee belangrijkste zaken die hierbij helpen zijn prioriteiten stellen en een goede planning. Ook lees je in dit artikel een aantal tips om efficiënter met je tijd om te gaan. 

Prioriteiten stellen

Zie sporten en gezond leven als iets wat is net zo belangrijk is als een deadline op je werk of een afspraak met vrienden. Dit betekent dat je dit niet zomaar kunt afzeggen. We laten al snel ons uurtje sportschool schieten wanneer er iets anders tussendoor komt. Of we halen snel een pizza, omdat je na een lange werkdag geen zin meer hebt om een gezonde maaltijd te koken.

Goed voor jezelf zorgen is enorm belangrijk voor je lichaam én voor je geest. Zorg dat je hier je prioriteit van maakt. Want wie tijd vrijmaakt voor zichzelf kan vervolgens ook een beter persoon zijn voor de mensen om zich heen, denk aan je partner, echtgenoot, kinderen, collega’s, familie en vrienden.

Wist je dat...

wanneer jij fit bent je dit ook meer mogelijkheid geeft tot creativiteit, concentratievermogen? Hierdoor zal je minder snel vermoeid, geprikkeld of opgebrand zijn. Je leefstijl heeft dus directe invloed op alle aspecten van je leven.

Efficiënt met tijd omgaan

Je tijd slim indelen kan je tijd opleveren om gezonde leefstijl keuzes te maken.

  • Kook voor meerdere dagen tegelijk. Kook in het weekend bijvoorbeeld een grote pan soep, die je kunt invriezen voor later. Ook voor het avondeten kun je soms een dubbele portie bereiden zodat je het later, wanneer je minder tijd hebt, alleen nog maar even hoeft op te warmen.
  • Als je weinig tijd hebt om gezond te koken, kun je kiezen voor diepvriesgroenten of voorgesneden groenten. Deze zijn vaak net zo voedzaam als verse groenten. 
  • Doe weekboodschappen. Maak een lijstje met basisproducten die je nodig hebt. Door deze basisproducten in huis te hebben, kun je eigenlijk altijd een gezonde maaltijd of gezond tussendoortje in elkaar zetten. 
  • Bedenk de avond van tevoren wat je gaat ontbijten. Sommige ontbijtjes kun je de avond van tevoren al maken wanneer je haast hebt.  
  • Doe een korte workout met een hoge intensiteit. Om vet te verbranden hoef je geen uren in de sportschool door te brengen. Probeer eens een HIIT workout van 10 of 20 minuten. 
     
Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Diëten Diëten

Hoe combineer je groenten met vlees en vis in het Montignac dieet?

Volgens het Montignac dieet mag je een aantal voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten niet tegelijk eten. Hierdoor ...

Diëten Diëten

Promoot de overheid een gezonde leefstijl?

De overheid bestaat uit een groot aantal verschillende onderdelen. Hieronder vallen ook organisaties die zich met gezond...

Voeding Voeding

Heeft biologisch vlees altijd het 3 sterren Beter Leven keurmerk?

Ja, biologisch vlees heeft altijd het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Hierbij dient wel aan de Beter Leven criter...

Gezond leven Gezond leven

Wat kost een ongezonde leefstijl de zorg aan kosten jaarlijks?

Een ongezonde leefstijl, met weinig beweging, ongezond eten en roken, kan veel verschillende aandoeningen veroorzaken. V...

Medisch Medisch

Wat is een gezonde leefstijl?

Voldoende bewegen, gezond eten volgens de Schijf van Vijf, goed slapen en genoeg ontspanning staan aan de basis van een ...

Toon meer (703)
Volg ons