Sushi kan je zelf gezonder maken door bepaalde gezondere producten te gebruiken.
Soort rijst
Zo kun je de standaard kleverige witte rijst vervangen voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat vezels waardoor je eerder verzadigd bent en daarnaast draagt het ook bij aan een gezonde spijsvertering.
Een ander alternatief is om witte rijst te vervangen voor bloemkoolrijst. Dit is lager in kcal, wat gunstig kan zijn voor mensen die willen afvallen of een gezond gewicht willen behouden.
Eiwitten en groente
Ook is het goed om een eiwitbron toe te voegen aan je sushi. Dit kan (vette) vis zijn zoals paling, zalm of tonijn, maar ook vegetarische opties als ei of tofu kan je prima gebruiken. Daarnaast is het toevoegen van groente voor extra vitaminen en mineralen ook een goede keuze.
Sausjes
De sojasaus die vaak naast de sushi wordt geserveerd bevat veel zout en natrium. Dit is minder gunstig voor de bloeddruk. Ook wordt er weleens mayonaise toegevoegd aan sushi. Daarom zou je beter kunnen kiezen voor bijvoorbeeld sojasaus met minder zout of een light mayonaise.