Hoe maak ik zelf gezonde sushi?

Hoe maak ik zelf gezonde sushi?

Sushi kan je zelf gezonder maken door bepaalde gezondere producten te gebruiken.

Soort rijst

Zo kun je de standaard kleverige witte rijst vervangen voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat vezels waardoor je eerder verzadigd bent en daarnaast draagt het ook bij aan een gezonde spijsvertering. 

Een ander alternatief is om witte rijst te vervangen voor bloemkoolrijst. Dit is lager in kcal, wat gunstig kan zijn voor mensen die willen afvallen of een gezond gewicht willen behouden. 

Eiwitten en groente

Ook is het goed om een eiwitbron toe te voegen aan je sushi. Dit kan (vette) vis zijn zoals paling, zalm of tonijn, maar ook vegetarische opties als ei of tofu kan je prima gebruiken. Daarnaast is het toevoegen van groente voor extra vitaminen en mineralen ook een goede keuze.

Sausjes

De sojasaus die vaak naast de sushi wordt geserveerd bevat veel zout en natrium. Dit is minder gunstig voor de bloeddruk. Ook wordt er weleens mayonaise toegevoegd aan sushi. Daarom zou je beter kunnen kiezen voor bijvoorbeeld sojasaus met minder zout of een light mayonaise.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Rijstwafels gezond tussendoortje

Rijstwafels, een gezond tussendoortje of niet?

Ken je dat? Je hebt lekkere trek. Maar je wilt ook een verantwoorde keuze maken. Daarom laat je de chipszak in de kast l...

Crème fraîche vervangen? Dit zijn de 5 beste alternatieven

Crème fraîche vervangen? Dit zijn 5 gezondere alternatieven

Crème fraîche is een Franse zure room. Het is een populaire smaakmaker in verschillende recepten. Jammer genoeg staat c...

Bakpoeder en baking soda: hoe zit dat?

Baking soda en Bakpoeder: De Verschillen en de Voordelen

Bakpoeder, baking soda, zuiveringszout, baksoda, zelfrijzend bakmeel, baking powder. Begint het jou ook al te duizelen? ...

orzo pastasoort

Orzo: De Gezondheidsvoordelen (incl. Heerlijk Orzo Recept)

Is orzo pasta of is het rijst?  Het is niet gek dat orzo deze vraag oproept, als je de vorm van deze kleine korrelt...

rijst

Rijst: de verschillen tussen witte-en zilvervliesrijst op een rij

Bruine, witte, gele, jasmijn, zilvervlies, basmati; de lijst met rijstsoorten is eindeloos. Deze populaire graansoort wo...

poke bowl

Poke bowl: hoe gezond is dit traditioneel Hawaïaans gerecht?

Poke bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, waarin vers in blokjes gesneden vis en groenten centraal staan. Een Pok...

Lees wat je gemist hebt

13520 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'