Welke groenten zijn geschikt om babyvoeding mee te maken?

Welke groenten zijn geschikt om babyvoeding mee te maken?

Belangrijk om te weten is dat baby's mogen alle soorten groenten eten.

Smaakpapillen

Voor baby's is het fijn om te beginnen met milde smaken. Dat komt omdat baby's meer smaakpapillen (smaakgevoelige cellen op de tong) hebben dan volwassenen, waardoor smaken voor baby's extra sterk zijn. Zachte smaken, zoals wortel en tomaat, zijn daarom goed om mee te beginnen. Daarna kun je toewerken naar meer bittere en zuurdere smaken, zodat je baby daar langzaam aan kan wennen.

Voedselveiligheid

Het is wel belangrijk om geen zout toe te voegen aan de babyvoeding, omdat de nieren van baby's vaak nog niet zo veel zout aankunnen. Daarnaast hebben baby's nog een minder goede weerstand, dus is het belangrijk om hen goed te beschermen tegen een voedselinfectie. Was de groenten daarom altijd goed en bereid de zorg dat de groenten niet in aanraking komen met rauw vlees.

Nitraatrijke groenten

Vroeger werd er wel eens gedacht dat nitraat in de voeding schadelijk kan zijn. Groenten bevatten nitraat, net zoals drinkwater. Het nitraatgehalte in groenten neemt toe als de groenten tijdens het verbouwen meer bemest worden of weinig zonlicht krijgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit concludeerde in 2014 echter dat er geen bewijs is voor nadelige gezondheidseffecten van nitraatrijke groenten. Wél wordt het afgeraden om flesvoeding te maken van water uit privébronnen.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Seizoensgroenten: zomergroenten

Seizoensgroenten: zomergroenten

Tegenwoordig is bijna elke groentesoort het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Maar als je voor vers en milie...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Oxytocine knuffel

Oxytocine: het knuffelhormoon

Oxytocine is een lichaamseigen hormoon. Het speelt een belangrijke rol bij onder andere de voortplanting. Oxytocine wor...

vitamine k

Vitamine K: de voordelen, een tekort herkennen en aanvullen

Vitamine K is erg belangrijk voor onder andere je bloedstolling en de aanmaak van je botweefsel. Je lichaam heeft dageli...

voedingsstoffen zwangerschap

Dit moet je eten tijdens je zwangerschap en bij het geven van borstvoeding

Als er één moment is om te beginnen met een gezond voedingspatroon, dan is het tijdens je zwangerschap. Wat je in die pe...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'