Er zijn verschillende typen hormoonverstorende stoffen. Sommigen belemmeren de functie van onze eigen hormonen in het lichaam en anderen bootsen onze lichaamseigen hormonen juist na. Hierdoor kunnen concentraties aan hormonen in ons bloed worden beïnvloed en daarmee de hormonale huishouding.
Deze hormoonverstorende stoffen krijgen we onbewust binnen via de mond doordat ze lekken uit voedselverpakkingen, via inademing of via absorptie van de huid.
Veel voorkomende hormoonverstorende stoffen zijn Bisfenol A en Ftalaten. Deze twee zijn weekmakers welke voorkomen in bijvoorbeeld plastic flessen of in de binnenkant van ingeblikt voedsel. Verder zitten deze stoffen in cosmetica zoals dagcrème en make-up, pesticiden, speelgoed, elektronica en nog veel meer producten.
Van vele hormoonverstorende stoffen zijn negatieve gezondheidseffecten aangetoond zoals verminderde vruchtbaarheid, stofwisselingsproblemen en bepaalde soorten kankers. Daarom zijn er binnen de EU afspraken gemaakt over de toegestane, veilige hoeveelheid van deze stoffen in producten. Onder wetenschappers is er een toenemende zorg omtrent deze negatieve effecten op basis van dier studies en een aantal mensen studies.
De term ‘BPA-free’ wordt tegenwoordig door verschillende voedselproducenten gebruikt op verpakkingen en betekent dat er geen Bisfenol A in de verpakking verwerkt is.

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek