Wat voor invloed heeft zwangerschap op je metabolisme?

Wat voor invloed heeft zwangerschap op je metabolisme?

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Je metabolisme speelt een enorm belangrijke en grote rol in je lichaamsgewicht en bij gewichtscontrole. Een traag werkend metabolisme kan ervoor zorgen dat je aankomt. En een snel werkend metabolisme kan ervoor zorgen dat je afvalt. Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap met ons metabolisme en energiebehoefte?

Hormoonstofwisseling

Hormonen van invloed op de stofwisseling zijn oestrogeen en progesteron, deze zijn je wel bekend. Ook andere hormonen spelen een rol:

  • Schildklierhormoon Deze zorgt voor een verhoging van de ruststofwisseling.
  • Bijschildklierhormoon Dit hormoon regelt het calcium- en fosfaatgehalte in het bloed en de zouthuishouding.
  • Groeihormoon Deze stimuleert het eiwitverbruik in ons lichaam.

In de zwangerschap verandert de hormoonstofwisseling waardoor je energiebehoefte stijgt. De energiebehoefte (kcal) verschilt per deel van de zwangerschap. In het eerste trimester gebruik je ongeveer 50 kcal per dag extra. In het tweede trimester verbruik je zo'n 225 kcal per dag extra en in het derde trimester zelfs 650 kcal per dag meer.                                                                                                                       

Meer eten bij de verhoogde energiebehoefte?

Je hoeft niet meer te eten tijdens de eerste twee trimesters van de zwangerschap, omdat het aantal kcal gecompenseerd wordt door een verminderde activiteit (bijvoorbeeld door misselijkheid of vermoeidheid). Voel je je lichamelijk fit en lever je veel fysieke inspanning, dan kan het zijn dat je lichaam ook tijdens de eerste twee trimesters vraagt om meer energie. Belangrijk hier is om te leren luisteren naar je lichaam.

Vraag jezelf wel af of je nu echt honger hebt of slechts lekkere trek. Je voedt je lichaam het beste door gevarieerd en gezond te eten. Groenten en fruit, noten, zaden, volkoren producten en vooral ook eiwitten en gezonde vetten zijn van groot belang. In het derde trimester van de zwangerschap is er een behoefte om ongeveer 150kcal per dag meer uit voeding te halen. Dit is te vergelijken met een boterham met mager beleg.

Wist je dat...

...tijdens de eerste 1000 dagen (vanaf het moment van bevruchting tot ongeveer 2 jaar) de blauwdruk van je kindje gemaakt wordt? De combinatie en hoeveelheid van de voedingsstoffen die jij als moeder binnenkrijgt zijn van grote invloed op de ontwikkeling en later het functioneren van je kind.

Belangrijke voedingsstoffen

Wanneer je zwanger bent of dit wilt worden is het van groot belang een gezonde levensstijl aan te houden. Alcohol, roken en uiteraard drugs passen niet in dit gezonde patroon. Gezond en gevarieerd eten voor en tijdens de zwangerschap is enorm belangrijk. Voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor je ongeboren kindje zijn:

  • Foliumzuur
  • Vitamine D3
  • Calcium
  • Omega 3
  • IJzer
  • Magnesium
Tip

Heb je erg last van misselijkheid en eet je hierdoor minder en/of geef je veel over? Denk er dan aan om een multivitamine te slikken.

Zwangerschap heeft vooral tijdens het derde trimester invloed op het metabolisme, het zijn vooral de genoemde hormonen die daar impact op hebben.

Anneke Hoek

Geschreven door Anneke Hoek, Ouders en Kind voedingscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Waarom vertraagt de stofwisseling naarmate we ouder worden?

De stofwisseling wordt ook wel 'het metabolisme' genoemd, en dat verandert ons hele leven met ons mee. Het metabolisme i...

Sporten Sporten

Welke sporten zijn wel of niet geschikt bij zwangerschap?

Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze nog wel mogen blijven sporten als ze zwanger zijn, maar vooral welke sporten ...

Medisch Medisch

Raakt je metabolisme gewend aan een lagere calorie inname?

Je metabolisme, ofwel je spijsvertering, kan een beetje veranderen als je afvalt. Dit komt doordat je minder calorieën b...

Medisch Medisch

Kan je metabolisme wennen aan een lagere calorie inname?

Hoewel je metabolisme niet gewend raakt aan een lagere inname van calorieën, kan je metabolisme wel indirect veranderen ...

Gezond leven Gezond leven

Mag je gekruide voeding eten tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat er bepaalde producten worden vermeden. Denk hierbij aan rauw vlees, rauwme...

Toon meer (1195)