Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Je metabolisme speelt een enorm belangrijke en grote rol in je lichaamsgewicht en bij gewichtscontrole. Een traag werkend metabolisme kan ervoor zorgen dat je aankomt. En een snel werkend metabolisme kan ervoor zorgen dat je afvalt. Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap met ons metabolisme en energiebehoefte?
Hormoonstofwisseling
Hormonen van invloed op de stofwisseling zijn oestrogeen en progesteron, deze zijn je wel bekend. Ook andere hormonen spelen een rol:
- Schildklierhormoon Deze zorgt voor een verhoging van de ruststofwisseling.
- Bijschildklierhormoon Dit hormoon regelt het calcium- en fosfaatgehalte in het bloed en de zouthuishouding.
- Groeihormoon Deze stimuleert het eiwitverbruik in ons lichaam.
In de zwangerschap verandert de hormoonstofwisseling waardoor je energiebehoefte stijgt. De energiebehoefte (kcal) verschilt per deel van de zwangerschap. In het eerste trimester gebruik je ongeveer 50 kcal per dag extra. In het tweede trimester verbruik je zo'n 225 kcal per dag extra en in het derde trimester zelfs 650 kcal per dag meer.
Meer eten bij de verhoogde energiebehoefte?
Je hoeft niet meer te eten tijdens de eerste twee trimesters van de zwangerschap, omdat het aantal kcal gecompenseerd wordt door een verminderde activiteit (bijvoorbeeld door misselijkheid of vermoeidheid). Voel je je lichamelijk fit en lever je veel fysieke inspanning, dan kan het zijn dat je lichaam ook tijdens de eerste twee trimesters vraagt om meer energie. Belangrijk hier is om te leren luisteren naar je lichaam.
Vraag jezelf wel af of je nu echt honger hebt of slechts lekkere trek. Je voedt je lichaam het beste door gevarieerd en gezond te eten. Groenten en fruit, noten, zaden, volkoren producten en vooral ook eiwitten en gezonde vetten zijn van groot belang. In het derde trimester van de zwangerschap is er een behoefte om ongeveer 150kcal per dag meer uit voeding te halen. Dit is te vergelijken met een boterham met mager beleg.