Wat kan er aan de hand zijn als je kind niet wil eten?

Wat kan er aan de hand zijn als je kind niet wil eten?

Het is vaak voorkomend dat een kind niet wilt eten. Het niet willen eten kan diverse redenen hebben. Zo zijn er kinderen die erg kieskeurig zijn, kinderen die erg weinig eten, maar vaak ook kinderen die niks lusten of enkel voor zoetigheid kiezen. Bijna 50% van alle Nederlandse kinderen (en hun ouders) hebben hiermee te maken. Voor ouders kan dit erg vervelend zijn. Maar wees niet onzeker of ongerust, dit is namelijk vaak tijdelijk van aard. 

Oorzaken weinig eetlust bij kinderen

Belangrijk om te weten, is dat je kindje geen lichamelijke klachten heeft bij het eten. Dus sluit een allergie of buikklachten (darmklachten) uit, anders is het best logisch dat je kind minder gaat eten. Als er hier geen sprake van is, kunnen de volgende redenen spelen:

Afnemende voedingsbehoefte

In het eerste levensjaar vindt er een grote groeispurt plaats bij een baby. Een baby kan namelijk ongeveer 7 kilo aankomen van geboorte tot en met de leeftijd van één jaar. De baby wordt sterker, steviger, neemt flink toe in lichaamsgewicht en dat vraagt dus om meer voeding.

Naarmate je kindje verder groeit, zijn er in verhouding minder voedingsstoffen nodig voor groei en ontwikkeling en hierdoor neemt de behoefte naar voeding af. In het tweede levensjaar wordt een kindje 2 kilo zwaarder. 

Peuters groeien ook psychologisch. Dat wilt zeggen dat ze graag dingen zelf willen doen. Wanneer zij niet hun zin krijgen, worden ze boos en doen zij opstandig. Dit principe geldt ook aan de eettafel: jouw kindje vindt dat het genoeg heeft gegeten, maar jij niet. 

Tussendoortjes

Meer snoepjes en tussendoortjes vullen óók de maag. Kinderen hebben uiteraard hele kleine magen. Een glas melk of een halve appel kan dus de maag enorm vullen. Na een bezoekje aan opa en oma's, na kinderfeestjes en ook na de opvang kan het kindje daarom geen honger meer hebben. Probeer tussendoortjes dan te minderen.

Vrije keuze

Opvoeding speelt een grote rol bij het eetpatroon. Heb je een vrije opvoeding en mag je kindje zelf veel bepalen? Dan is het niet gek dat dit ook geldt voor zijn of haar eetpatroon. Ook hier kan er sprake zijn van koppigheid en niet willen meewerken.

Voorbeeld doet volgen

Kinderen krijgen ook mee wanneer ouders gespannen zijn of zelf niet eten. Uiteraard blijf je als ouder ook een voorbeeld. Eet het kindje niet, omdat hij jou niet ziet eten? Probeer dan eens samen te eten.  

Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe , BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuis

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Vanaf welke leeftijd is het veilig kinderen zelf eten te laten koken?

Kinderen laten helpen bij het bereiden van de maaltijd kan helpen je kind beter te laten eten. Dit is gebleken uit versc...

Medisch Medisch

Hoe kun je een kind aanmoedigen om gezond te eten?

Omdat een kind nog volop in de groei is, is het belangrijk dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een ki...

Diëten Diëten

Wat is het beste eetpatroon voor een kind?

Groei Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gezond eten. Kinderen zitten namelijk midden in de groei en hebben ve...

Medisch Medisch

Hoe kun je als ouder of verzorger je kind met een eetstoornis helpen?

Herstel van een eetstoornis vereist professionele hulp en de kans op herstel neemt toe naarmate iemand eerder met de beh...

Medisch Medisch

Hoe ziet een dieet eruit wanneer je ADHD hebt?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en ADHD. Dit is nodig omdat er veel verschillende i...

Toon meer (1429)