Het is vaak voorkomend dat een kind niet wilt eten. Het niet willen eten kan diverse redenen hebben. Zo zijn er kinderen die erg kieskeurig zijn, kinderen die erg weinig eten, maar vaak ook kinderen die niks lusten of enkel voor zoetigheid kiezen. Bijna 50% van alle Nederlandse kinderen (en hun ouders) hebben hiermee te maken. Voor ouders kan dit erg vervelend zijn. Maar wees niet onzeker of ongerust, dit is namelijk vaak tijdelijk van aard.
Oorzaken weinig eetlust bij kinderen
Belangrijk om te weten, is dat je kindje geen lichamelijke klachten heeft bij het eten. Dus sluit een allergie of buikklachten (darmklachten) uit, anders is het best logisch dat je kind minder gaat eten. Als er hier geen sprake van is, kunnen de volgende redenen spelen:
Afnemende voedingsbehoefte
In het eerste levensjaar vindt er een grote groeispurt plaats bij een baby. Een baby kan namelijk ongeveer 7 kilo aankomen van geboorte tot en met de leeftijd van één jaar. De baby wordt sterker, steviger, neemt flink toe in lichaamsgewicht en dat vraagt dus om meer voeding.
Naarmate je kindje verder groeit, zijn er in verhouding minder voedingsstoffen nodig voor groei en ontwikkeling en hierdoor neemt de behoefte naar voeding af. In het tweede levensjaar wordt een kindje 2 kilo zwaarder.
Peuters groeien ook psychologisch. Dat wilt zeggen dat ze graag dingen zelf willen doen. Wanneer zij niet hun zin krijgen, worden ze boos en doen zij opstandig. Dit principe geldt ook aan de eettafel: jouw kindje vindt dat het genoeg heeft gegeten, maar jij niet.
Tussendoortjes
Meer snoepjes en tussendoortjes vullen óók de maag. Kinderen hebben uiteraard hele kleine magen. Een glas melk of een halve appel kan dus de maag enorm vullen. Na een bezoekje aan opa en oma's, na kinderfeestjes en ook na de opvang kan het kindje daarom geen honger meer hebben. Probeer tussendoortjes dan te minderen.
Vrije keuze
Opvoeding speelt een grote rol bij het eetpatroon. Heb je een vrije opvoeding en mag je kindje zelf veel bepalen? Dan is het niet gek dat dit ook geldt voor zijn of haar eetpatroon. Ook hier kan er sprake zijn van koppigheid en niet willen meewerken.
Voorbeeld doet volgen
Kinderen krijgen ook mee wanneer ouders gespannen zijn of zelf niet eten. Uiteraard blijf je als ouder ook een voorbeeld. Eet het kindje niet, omdat hij jou niet ziet eten? Probeer dan eens samen te eten.