Hoe warm ik kliekjes het beste op?

Hoe warm ik kliekjes het beste op?

Heb je wel eens wat eten over? Gooi dit niet weg en bewaar dit voor later. Maar hoe kun je dit het beste opwarmen?

In principe kun je alle restjes eten voor enkele dagen bewaren. Het zal alleen per product verschillen hoe je dit het beste kunt bewaren en hoe lang. Denk bijvoorbeeld aan rauwe groenten, gekookte aardappelen of een deel van de maaltijd.

Kliekjes bewaren

Je kunt kliekjes bewaren op verschillende plekken, namelijk een koude omgeving (zoals een garage of kelder) voor (ongebruikte) groenten en fruit of de koelkast om restjes (klaargemaakt eten) twee dagen te bewaren.

Ook kun je kliekjes invriezen, zodat je het enkele maanden kunt bewaren. Een salade kun je niet invriezen. Ook zijn niet alle groenten geschikt, denk bijvoorbeeld aan gekookte wortelen of bloemkool.

In principe kun je alle restjes twee dagen bewaren in de koelkast, behalve overgebleven eten dat je meegenomen hebt vanuit een restaurant. Eet deze binnen één dag op.

Tip

Zet de koelkast op 4 graden Celsius. Op deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. 

Hoe warm je kliekjes op?

Je kunt kliekjes op verschillende manieren opwarmen, namelijk in de pan, oven of magnetron. Het maakt niet uit op welke manier je de restjes warmer maakt, zolang je het eten door en door stomend heet maakt. Roer het eten ook om, zodat alles warm wordt.

Er wordt beweerd dat een magnetron schadelijk zou zijn voor het eten en onze gezondheid. Dit is niet waar. Een magnetron warmt je eten op een veilige manier op met (ongevaarlijke) elektromagnetische straling. De vochtdeeltjes worden in beweging gebracht, waardoor het eten warm wordt.

Wanneer je je eten verwarmt in een pan of oven, zal dit wat langer duren (in vergelijking met een magnetron). Daarnaast is het belangrijk dat je goed oplet dat het eten niet verbrandt.

Door je eten te verwarmen in de pan of oven, krijgt het een krokant laagje. Dit krijg je niet in de magnetron. Het kan per gerecht verschillen of je dit juist wél of niet wilt.

Tip

Kliekjes kunnen ook restjes rauwe groenten zijn. Deze kun je verwerken in je eten, zoals je normaal zou doen. Denk bijvoorbeeld aan een soep, salade of omelet.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Kun je alle soorten voedsel in de vriezer bewaren?

Als je veel eten in huis hebt is het handig om wat eten in te vriezen. Zo bederft het immers niet en kun je op een later...

Gezond leven Gezond leven

Hoe kun je zelf vlees en vis roken?

Roken van vlees en vis werd vroeger gedaan om producten te conserveren. Tegenwoordig vindt men de smaak van gerookt vlee...

Medisch Medisch

Moet je meer zout eten bij warm weer?

Bij warm weer is het belangrijk om voldoende water te drinken, vooral in de zomer. Door te zweten verlies je vocht. Hoew...

Medisch Medisch

Is lauw beter dan ijskoud water drinken?

Water drinken over het algemeen is belangrijk voor allerlei processen in het lichaam, de regeling van onze lichaamstempe...

Medisch Medisch

Klopt het dat we met warmer weer minder eetlust hebben?

Veel mensen hebben inderdaad minder eetlust bij erg warm weer en vaker behoefte aan drinken. Dit komt doordat warm weer ...

Toon meer (500)