Hoe warm ik kliekjes het beste op?

Hoe warm ik kliekjes het beste op?

Heb je wel eens wat eten over? Gooi dit niet weg en bewaar dit voor later. Maar hoe kun je dit het beste opwarmen?

In principe kun je alle restjes eten voor enkele dagen bewaren. Het zal alleen per product verschillen hoe je dit het beste kunt bewaren en hoe lang. Denk bijvoorbeeld aan rauwe groenten, gekookte aardappelen of een deel van de maaltijd.

Kliekjes bewaren

Je kunt kliekjes bewaren op verschillende plekken, namelijk een koude omgeving (zoals een garage of kelder) voor (ongebruikte) groenten en fruit of de koelkast om restjes (klaargemaakt eten) twee dagen te bewaren.

Ook kun je kliekjes invriezen, zodat je het enkele maanden kunt bewaren. Een salade kun je niet invriezen. Ook zijn niet alle groenten geschikt, denk bijvoorbeeld aan gekookte wortelen of bloemkool.

In principe kun je alle restjes twee dagen bewaren in de koelkast, behalve overgebleven eten dat je meegenomen hebt vanuit een restaurant. Eet deze binnen één dag op.

Tip

Zet de koelkast op 4 graden Celsius. Op deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Hoe warm je kliekjes op?

Je kunt kliekjes op verschillende manieren opwarmen, namelijk in de pan, oven of magnetron. Het maakt niet uit op welke manier je de restjes warmer maakt, zolang je het eten door en door stomend heet maakt. Roer het eten ook om, zodat alles warm wordt.

Er wordt beweerd dat een magnetron schadelijk zou zijn voor het eten en onze gezondheid. Dit is niet waar. Een magnetron warmt je eten op een veilige manier op met (ongevaarlijke) elektromagnetische straling. De vochtdeeltjes worden in beweging gebracht, waardoor het eten warm wordt.

Wanneer je je eten verwarmt in een pan of oven, zal dit wat langer duren (in vergelijking met een magnetron). Daarnaast is het belangrijk dat je goed oplet dat het eten niet verbrandt.

Door je eten te verwarmen in de pan of oven, krijgt het een krokant laagje. Dit krijg je niet in de magnetron. Het kan per gerecht verschillen of je dit juist wél of niet wilt.

Tip

Kliekjes kunnen ook restjes rauwe groenten zijn. Deze kun je verwerken in je eten, zoals je normaal zou doen. Denk bijvoorbeeld aan een soep, salade of omelet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Light producten, denk er niet te licht over!

Light producten, denk er niet te licht over!

Denk niet te licht over light producten. Waarom? Stel, je wilt afvallen, maar hebt toch wel heel veel zin in een lekker ...

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Zo maak je een gezonde lunch

Zo maak je een gezonde lunch

Lunchen is iets wat je dagelijks doet. Het is één van de drie hoofdmaaltijden van de dag en daarmee erg belangrijk. Maar...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Bakpoeder en baking soda: hoe zit dat?

Baking soda en Bakpoeder: De Verschillen en de Voordelen

Bakpoeder, baking soda, zuiveringszout, baksoda, zelfrijzend bakmeel, baking powder. Begint het jou ook al te duizelen? ...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'