Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat er bepaalde producten worden vermeden. Denk hierbij aan rauw vlees, rauwmelkse (zachte of harde) kaas, leverproducten, alcohol en cafeïne. Echter kunnen ook keukenkruiden en kruidenthee schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap is het het beste om alle kruidenpreparaten en etherische oliën van kruiden te laten staan. Hier zitten namelijk geconcentreerde hoeveelheden van kruiden in, die mogelijk een (schadelijk) effect kunnen hebben op de zwangerschap.
Uit onderzoek is gebleken dat kruiden zoals dragon, basilicum, nootmuskaat, kaneel, foelie en peper schadelijke effecten kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap van dieren. Over de effecten bij de mens is weinig bekend. Volgens het Voedingscentrum is het goed om de volgende keukenkruiden niet te veel te gebruiken:
- Anijs
- Venkel
- Piment
- Nootmuskaat
- Foelie
- Kaneel
- Kalebaskalk (pimba): dit is een klassiek middel tegen misselijkheid. Echter is het niet verstandig om dit te nemen tijdens de zwangerschap.