Microplastics zijn minuscule plasticdeeltjes die ontstaan door het uiteenvallen van kunstofproducten. Logischerwijs is het niet gezond om hier veel van binnen te krijgen.
Waar zitten microplastics in?
Microplastics zijn onderdelen van kunststof producten en worden al jarenlang veel gebruikt. Omdat de productie van plastic nog steeds toeneemt zullen er steeds meer van deze deeltjes in het milieu terechtkomen. Je vindt deze minuscule deeltjes in cosmetica, drinkwater en in de lucht. Maar ook in voedingsmiddelen zoals zeevruchten, bier, honing en zout kunnen ze voorkomen.
Hoeveel krijgen we hiervan binnen?
Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat we wekelijks 0,0041 mg aan plasticdeeltjes binnenkrijgen. Dat is qua grootte kleiner dan een korreltje zout.
Zijn microplastics schadelijk?
Er wordt op het moment veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van deze stofjes. Ondanks dat er veel onderzoek wordt gedaan is er nog steeds veel onduidelijk. Blijven deze schadelijke deeltjes in ons lichaam aanwezig als we ze binnenkrijgen of scheiden we ze gewoon weer uit zonder dat ze schade aanrichten? De Nederlandse Organisatie voor toepaste Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn dit op het moment aan het onderzoeken.
Wat wel duidelijk is, is dat het absoluut niet gezond is om te veel plastics binnen te krijgen. Dat heeft met name te maken met de schadelijke stofjes die in plastics zitten, zoals weekmakers en stabilisatoren. Deze stofjes kunnen negatieve effecten hebben je hormoonhuishouding.