Dieren worden al duizenden jaren door mensen gefokt. Maar de manier waarop we deze dieren fokken, huisvesten, voeden en behandelen is de afgelopen eeuw drastisch veranderd.
Maximaal resultaat
De bio-industrie is een vorm van intensieve veehouderij, die is ontworpen om de productie te maximaliseren, terwijl de kosten worden geminimaliseerd. Om dit te bereiken houden landbouwbedrijven vee zoals koeien, varkens, kippen en vis in hoge bezettingsdichtheid, op grote schaal en met behulp van moderne machines, biotechnologie en wereldhandel. De belangrijkste producten van deze industrie zijn vlees, melk en eieren voor menselijke consumptie.
Er is een voortdurende discussie over de voordelen, risico's en ethiek van intensieve veehouderij. Het gaat onder meer om de efficiëntie van de voedselproductie, dierenwelzijn, gezondheidsrisico's en de gevolgen voor het milieu (bijvoorbeeld vervuiling door de landbouw en klimaatverandering). Een aantal misstanden in de bio-industrie zijn als volgt:
Dierenwelzijn
Omdat alles zo efficiënt mogelijk moet in de bio-industrie kan het dierenwelzijn in gedwang komen. Dieren hebben te kleine hokken, kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen en worden in sommige gevallen mishandeld. Dierenorganisaties strijden onder meer tegen onverdoofd slachten, hitteleed tijdens transport en pijnlijke ingrepen zoals het verwijderen van snavels bij kippen en geiten die worden onthoornd.
Gezondheidsrisico's
Met zoveel dieren op elkaar kunnen ziektes sneller uitbreken. Denk aan de vogelgriep en de gekkenkoeienziekte, wat ook verspreid kan worden naar mensen.
Milieu
De intensieve veehouderij kent veel milieuproblemen. Om al deze kilo's vlees te produceren, moeten dieren ook vele kilo's voer krijgen. Hiervoor is landbouwgrond nodig. Het meeste Nederlandse veevoer komt uit het buitenland. Voor dit voer is weer landbouwgrond nodig en landen als Brazilië en Thailand kappen bossen om voer te produceren. Dit is zeer nadelig voor de biodiversiteit.
Toekomst intensieve veehouderij
Vanwege al deze misstanden denken consumenten en politici steeds vaker na over de bio-industrie. Zo moet de stikstofuitstoot omlaag en moeten bedrijven weer kleiner worden.