Wat zijn de misstanden in de bio-industrie?

Wat zijn de misstanden in de bio-industrie?

Dieren worden al duizenden jaren door mensen gefokt. Maar de manier waarop we deze dieren fokken, huisvesten, voeden en behandelen is de afgelopen eeuw drastisch veranderd.

Maximaal resultaat

De bio-industrie is een vorm van intensieve veehouderij, die is ontworpen om de productie te maximaliseren, terwijl de kosten worden geminimaliseerd. Om dit te bereiken houden landbouwbedrijven vee zoals koeien, varkens, kippen en vis in hoge bezettingsdichtheid, op grote schaal en met behulp van moderne machines, biotechnologie en wereldhandel. De belangrijkste producten van deze industrie zijn vlees, melk en eieren voor menselijke consumptie.

Er is een voortdurende discussie over de voordelen, risico's en ethiek van intensieve veehouderij. Het gaat onder meer om de efficiëntie van de voedselproductie, dierenwelzijn, gezondheidsrisico's en de gevolgen voor het milieu (bijvoorbeeld vervuiling door de landbouw en klimaatverandering). Een aantal misstanden in de bio-industrie zijn als volgt:

Dierenwelzijn

Omdat alles zo efficiënt mogelijk moet in de bio-industrie kan het dierenwelzijn in gedwang komen. Dieren hebben te kleine hokken, kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen en worden in sommige gevallen mishandeld. Dierenorganisaties strijden onder meer tegen onverdoofd slachten, hitteleed tijdens transport en pijnlijke ingrepen zoals het verwijderen van snavels bij kippen en geiten die worden onthoornd. 

Gezondheidsrisico's

Met zoveel dieren op elkaar kunnen ziektes sneller uitbreken. Denk aan de vogelgriep en de gekkenkoeienziekte, wat ook verspreid kan worden naar mensen. 

Milieu

De intensieve veehouderij kent veel milieuproblemen. Om al deze kilo's vlees te produceren, moeten dieren ook vele kilo's voer krijgen. Hiervoor is landbouwgrond nodig. Het meeste Nederlandse veevoer komt uit het buitenland. Voor dit voer is weer landbouwgrond nodig en landen als Brazilië en Thailand kappen bossen om voer te produceren. Dit is zeer nadelig voor de biodiversiteit. 

Toekomst intensieve veehouderij

Vanwege al deze misstanden denken consumenten en politici steeds vaker na over de bio-industrie. Zo moet de stikstofuitstoot omlaag en moeten bedrijven weer kleiner worden.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bootcamp training

Bootcamp training

Bootcamp is een intensieve manier van trainen om af te vallen. Maar ook om je conditie te verbeteren en sterkere spieren...

Sportvasten

Sportvasten

Sport je regelmatig? En heb je weleens aan vasten gedaan? Er bestaat een trainingsmethode waarin je deze twee combineer...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

eieren

Eieren zijn gezonder dan je dacht en dit is waarom

Weinig voedingsmiddelen zijn zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade of verwerken in een taart. O...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: Vegetariërs leven langer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. I...

Lees wat je gemist hebt

14326 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'