Wat zijn de misstanden in de bio-industrie?

Wat zijn de misstanden in de bio-industrie?

Dieren worden al duizenden jaren door mensen gefokt. Maar de manier waarop we deze dieren fokken, huisvesten, voeden en behandelen is de afgelopen eeuw drastisch veranderd.

Maximaal resultaat

De bio-industrie is een vorm van intensieve veehouderij, die is ontworpen om de productie te maximaliseren, terwijl de kosten worden geminimaliseerd. Om dit te bereiken houden landbouwbedrijven vee zoals koeien, varkens, kippen en vis in hoge bezettingsdichtheid, op grote schaal en met behulp van moderne machines, biotechnologie en wereldhandel. De belangrijkste producten van deze industrie zijn vlees, melk en eieren voor menselijke consumptie.

Er is een voortdurende discussie over de voordelen, risico's en ethiek van intensieve veehouderij. Het gaat onder meer om de efficiëntie van de voedselproductie, dierenwelzijn, gezondheidsrisico's en de gevolgen voor het milieu (bijvoorbeeld vervuiling door de landbouw en klimaatverandering). Een aantal misstanden in de bio-industrie zijn als volgt:

Dierenwelzijn

Omdat alles zo efficiënt mogelijk moet in de bio-industrie kan het dierenwelzijn in gedwang komen. Dieren hebben te kleine hokken, kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen en worden in sommige gevallen mishandeld. Dierenorganisaties strijden onder meer tegen onverdoofd slachten, hitteleed tijdens transport en pijnlijke ingrepen zoals het verwijderen van snavels bij kippen en geiten die worden onthoornd. 

Gezondheidsrisico's

Met zoveel dieren op elkaar kunnen ziektes sneller uitbreken. Denk aan de vogelgriep en de gekkenkoeienziekte, wat ook verspreid kan worden naar mensen. 

Milieu

De intensieve veehouderij kent veel milieuproblemen. Om al deze kilo's vlees te produceren, moeten dieren ook vele kilo's voer krijgen. Hiervoor is landbouwgrond nodig. Het meeste Nederlandse veevoer komt uit het buitenland. Voor dit voer is weer landbouwgrond nodig en landen als Brazilië en Thailand kappen bossen om voer te produceren. Dit is zeer nadelig voor de biodiversiteit. 

Toekomst intensieve veehouderij

Vanwege al deze misstanden denken consumenten en politici steeds vaker na over de bio-industrie. Zo moet de stikstofuitstoot omlaag en moeten bedrijven weer kleiner worden.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Wakker Dier, Vee-industrie; de misstanden (link)

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voeding Voeding

Helpt groene thee de vetverbranding?

Groene thee is een populaire theesoort. Groene thee bevat veel antioxidanten en bio-actieve stoffen die het lichaam kunn...

Voeding Voeding

Waar kun je volledig diervriendelijk vlees kopen?

Volledig diervriendelijk vlees bestaat niet. Wel is er vlees verkrijgbaar van dieren die een zo goed mogelijk leven hebb...

Diëten Diëten

Waarom is biologisch gezonder?

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat biologische voeding gezonder is dan niet biologische voeding. Sommige biolo...

Medisch Medisch

Is een glaasje wijn drinken bij het eten gezond?

Nee. Het advies van 1 tot 2 glazen per dag voor mannen en 2 keer per week voor vrouwen is achterhaald. Omdat met name (r...

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn PAK's?

PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. PAK's zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan wanneer ...

Toon meer (1174)
Volg ons