Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk?

Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk?

Mononatriumglutamaat (MSG), ook bekend als ve-tsin of E621, is het natriumzout van glutaminezuur (een aminozuur of bouwsteen van eiwit). MSG komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen, waaronder tomaten en kaas.

Van oudsher

De commerciële synthese van MSG begon in 1909. Oorspronkelijk werd het gemaakt door de hydrolyse van natuurlijke eiwitten uit bijvoorbeeld tarwemeel en sojavlokken. Tegenwoordig wordt MSG gemaakt door bacteriële fermentatie. MSG wordt bij het koken gebruikt als smaakversterker met een umami-smaak die de hartige smaak van voedsel intensiveert. MSG wordt veel gebruikt in bouillonblokjes, soepen, ramen, jus, stoofschotels, kruiden en hartige snacks.

Onderzoek naar veiligheid

Het is een populaire overtuiging dat MSG hoofdpijn en andere gevoelens van ongemak kan veroorzaken, ook wel bekend als 'Chinees restaurantsyndroom'. Onderzoeken tonen echter dergelijke effecten niet aan wanneer MSG wordt gecombineerd met voedsel in normale concentraties. Een samenvatting van de verschillende onderzoeken naar de effecten van MSG op de gezondheid werd gepubliceerd in 2000. De uiteindelijke conclusie was dat door het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor schadelijke effecten, de stof beschouwd kon worden als een veilig additief voor voedingsmiddelen. Alleen bij de inname van de pure stof in grote hoeveelheden werden subjectieve symptomen waargenomen bij mensen die zichzelf als overgevoelig voor deze stof beschouwden. In het algemeen kan dus worden geconcludeerd dat de inname van MSG veilig is.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Zondag ochtend - een lekker ontbijt met zelfgebakken brood, smoothies en een gekookt eitje. Op je verjaardag zet je een ...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

?Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die e-nummers zijn zó slecht voor je.? Komt deze gedachte jou bekend voo...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

palmolie

Palmolie: één van de meest gebruikte soorten olie ter wereld

Palmolie is een van de meest gebruikte soorten olie ter wereld. De olie biedt, bij beperkt gebruik, enkele gezondheidsvo...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'