Wanneer je voedsel ontdooit, wordt het blootgesteld aan hoge temperaturen. Daarnaast wordt er bij het proces van ontdooien vocht aan het voedsel onttrokken. Hierdoor is er een grote kans op het optreden van bacteriegroei en dit kan schadelijke gezondheidseffecten met zich meebrengen. Wanneer je ontdooide producten vervolgens opnieuw invriest, herhaal je dit proces eigenlijk en heb je kans dat je voedselvergiftiging oploopt wanneer je de voeding consumeert. Voornamelijk bij bederfelijke producten, zoals kip en ander vlees, is deze kans groot.
4 graden Celsius
Vanaf ongeveer 4 graden krijgen bacteriën de kans om te groeien en te vermenigvuldigen. Dit is de reden dat je je voedsel het beste in de koelkast (3 tot 4 graden) kunt ontdooien. Het duurt dan veel langer voordat je product gereed is voor bereiding, maar zo voorkom je deze bacteriegroei.
Wat wel opnieuw invriezen?
Sommige, minder bederflijke producten, zoals brood, kunnen wel opnieuw ingevroren worden. Mits ze bij maximaal 4 graden ontdooit zijn en niet langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan.
Hoe kun je voedsel veilig ontdooien?
Wil je je kans op bederf van je voedsel zo veel mogelijk verkleinen, haal je producten dan op tijd uit de vriezer en leg ze in de koelkast om te ontdooien. Let op, dit dien je minimaal de avond van tevoren te doen, omdat dit proces veel meer tijd in beslag neemt.