Waarom mag je bepaalde ontdooide voeding niet opnieuw invriezen?

Waarom mag je bepaalde ontdooide voeding niet opnieuw invriezen?

Wanneer je voedsel ontdooit, wordt het blootgesteld aan hoge temperaturen. Daarnaast wordt er bij het proces van ontdooien vocht aan het voedsel onttrokken. Hierdoor is er een grote kans op het optreden van bacteriegroei en dit kan schadelijke gezondheidseffecten met zich meebrengen. Wanneer je ontdooide producten vervolgens opnieuw invriest, herhaal je dit proces eigenlijk en heb je kans dat je voedselvergiftiging oploopt wanneer je de voeding consumeert. Voornamelijk bij bederfelijke producten, zoals kip en ander vlees, is deze kans groot.

4 graden Celsius

Vanaf ongeveer 4 graden krijgen bacteriën de kans om te groeien en te vermenigvuldigen. Dit is de reden dat je je voedsel het beste in de koelkast (3 tot 4 graden) kunt ontdooien. Het duurt dan veel langer voordat je product gereed is voor bereiding, maar zo voorkom je deze bacteriegroei.

Wat wel opnieuw invriezen?

Sommige, minder bederflijke producten, zoals brood, kunnen wel opnieuw ingevroren worden. Mits ze bij maximaal 4 graden ontdooit zijn en niet langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan. 

Hoe kun je voedsel veilig ontdooien?

Wil je je kans op bederf van je voedsel zo veel mogelijk verkleinen, haal je producten dan op tijd uit de vriezer en leg ze in de koelkast om te ontdooien. Let op, dit dien je minimaal de avond van tevoren te doen, omdat dit proces veel meer tijd in beslag neemt.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Lee A. Survival and growth of Campylobacter jejuni after artificial inoculation onto chicken skin as a function of temperature and packaging conditions. (link)

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Kun je alle soorten voedsel in de vriezer bewaren?

Als je veel eten in huis hebt is het handig om wat eten in te vriezen. Zo bederft het immers niet en kun je op een later...

Voeding Voeding

Waarom is taugé zo gezond en kan je het rauw eten?

Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het ui...

Voeding Voeding

Hoe kan ik mijn groenten lang vers houden?

Hoe je groenten lang vers kunt houden, is afhankelijk van de soort groente. Sommige groenten zijn langer houdbaar in de ...

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn tips voor snelle maar gezonde maaltijden?

Een gezonde maaltijd wat is dat nu eigenlijk? Een gezonde maaltijd bevat voldoende groenten, minimaal 200 gram. Daarnaas...

Gezond leven Gezond leven

Hoe warm ik kliekjes het beste op?

Heb je wel eens wat eten over? Gooi dit niet weg en bewaar dit voor later. Maar hoe kun je dit het beste opwarmen? In p...

Toon meer (867)
Volg ons