Waarom mag je bepaalde ontdooide voeding niet opnieuw invriezen?

Waarom mag je bepaalde ontdooide voeding niet opnieuw invriezen?

Wanneer je voedsel ontdooit, wordt het blootgesteld aan hoge temperaturen. Daarnaast wordt er bij het proces van ontdooien vocht aan het voedsel onttrokken. Hierdoor is er een grote kans op het optreden van bacteriegroei en dit kan schadelijke gezondheidseffecten met zich meebrengen. Wanneer je ontdooide producten vervolgens opnieuw invriest, herhaal je dit proces eigenlijk en heb je kans dat je voedselvergiftiging oploopt wanneer je de voeding consumeert. Voornamelijk bij bederfelijke producten, zoals kip en ander vlees, is deze kans groot.

4 graden Celsius

Vanaf ongeveer 4 graden krijgen bacteriën de kans om te groeien en te vermenigvuldigen. Dit is de reden dat je je voedsel het beste in de koelkast (3 tot 4 graden) kunt ontdooien. Het duurt dan veel langer voordat je product gereed is voor bereiding, maar zo voorkom je deze bacteriegroei.

Wat wel opnieuw invriezen?

Sommige, minder bederflijke producten, zoals brood, kunnen wel opnieuw ingevroren worden. Mits ze bij maximaal 4 graden ontdooit zijn en niet langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan. 

Hoe kun je voedsel veilig ontdooien?

Wil je je kans op bederf van je voedsel zo veel mogelijk verkleinen, haal je producten dan op tijd uit de vriezer en leg ze in de koelkast om te ontdooien. Let op, dit dien je minimaal de avond van tevoren te doen, omdat dit proces veel meer tijd in beslag neemt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Wil jij weten hoe je koorts behandelen kunt en zo sneller beter kunt worden? Iedereen heeft weleens te maken met griep e...

Gezondheidsvoordelen van de framboos

Framboos: een roze, schattig ogende vruchten boordevol gezondheidsvoordelen

Het is zomer, je ligt in de tuin te zonnen en snakt naar een gezonde snack. Dan heb je geluk, want het is het frambozens...

De Wim Hof methode

De Wim Hof Methode, meer energie en sneller afvallen?

Ooit werd hij uitgemaakt voor gekkie. Uiteindelijk blijkt hij de grondlegger te zijn van een methode die nu wereldwijd w...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

Histamine: wat is het en war is een histamine-intolerantie?

Histamine: Functie, Histamine Intolerantie en Anti Histamine

Histamine is een chemische stof met verschillende belangrijke functies. Je vindt deze stof in voedsel, maar je maakt het...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'