Wat zijn PAK's?

Wat zijn PAK's?

PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. PAK's zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan wanneer je aangebrand eten opeet. Deze schadelijke stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Het is dus belangrijk om zwarte, aangebrande randjes van je eten te verwijderen.

PAK's kunnen ook ontstaan door natuurrampen, zoals vulkaanuitbarstingen of bosbranden, maar ook door branden in de industrie, uitlaatgassen en sigarettenrook.

Je kunt PAK's via voedsel binnenkrijgen, maar ook via de lucht. Een groot deel van de PAK's die we binnenkrijgen, kunnen we omzetten in onschadelijke stoffen. Maar wanneer je teveel PAK's binnenkrijgt zullen deze zich stapelen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

Geroosterd brood is niet gezonder dan een normale boterham. Een snee geroosterd brood bevat evenveel kilocalorieën als e...

VoedingVoeding

Waarom is taugé zo gezond en kan je het rauw eten?

Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het ui...

Gezond levenGezond leven

Wat zijn tips tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes die vooral in de zomer een plaag in huis kunnen veroorzaken. We weten inmiddels ...

SportenSporten

Hoe kan ik het beste een hardlooproutine starten?

Je hebt de keuze gemaakt te gaan hardlopen en je afvragen hoe je dit het beste kan gaan doen is de eerste stap. Het bere...

Gezond levenGezond leven

Wat zijn gezonde soorten olie om in te bakken?

Van bijna alle pitten, noten en zaden kun je olie maken. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten olie verkrijgbaar i...

Toon meer (1120)
Volg ons