Wat zijn PAK's?

Wat zijn PAK's?

PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. PAK's zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan wanneer je aangebrand eten opeet. Deze schadelijke stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Het is dus belangrijk om zwarte, aangebrande randjes van je eten te verwijderen.

PAK's kunnen ook ontstaan door natuurrampen, zoals vulkaanuitbarstingen of bosbranden, maar ook door branden in de industrie, uitlaatgassen en sigarettenrook.

Je kunt PAK's via voedsel binnenkrijgen, maar ook via de lucht. Een groot deel van de PAK's die we binnenkrijgen, kunnen we omzetten in onschadelijke stoffen. Maar wanneer je teveel PAK's binnenkrijgt zullen deze zich stapelen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ijzertekort symptomen

3 Tips om een ijzertekort te herkennen of voorkomen

Ben je snel vermoeid, na een korte wandeling door het park al buiten adem en oog je bleekjes? Dan kan het zo maar zijn d...

Erectieproblemen oplossen op natuurlijke wijze

Erectieproblemen? Zo los je het op natuurlijke wijze op

Wil jij je erectieproblemen oplossen, of die van je partner? Lees dan dit artikel en pak de erectiestoornis aan op natuu...

Spontane bloedneus? Bekijk de mogelijke oorzaken

Spontane bloedneus? Bekijk de oorzaken en help deze te voorkomen

Bijna iedereen heeft in z'n leven weleens een bloedneus. Vaak komt het op een ongelegen moment, waardoor je je er ongema...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Is guacamole gezond?

Guacamole: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Misschien vraag je het je wel eens af: is guacamole gezond? Welke voedingswaarden biedt deze saus? En wat is een gezond ...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Lees wat je gemist hebt

13660 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'