Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zijn rauwe eieren een belangrijk onderdeel. Zo wordt mayonaise of tiramisu meestal met rauwe eieren gemaakt. Bij verhitting van het ei wordt de Salmonella eventueel (als het een besmet ei is) gedood en kun je het ei veilig eten. Een oplossing om toch rauwe eieren door gerechten te gebruiken is dus door het ei te pasteuriseren. Bij het pasteuriseren, wordt het ei kort verhit om de meeste Salmonella te doden, maar wordt het niet voldoende verhit om het ei te laten stollen.
In deze drie stappen kun je een ei pasteuriseren:
- Laat het ei op kamertemperatuur komen.
- Doe het ei in een pan met lauw water en laat het water voorzichtig opwarmen tot 60 graden Celsius. Zorg ervoor dat het ei niet warmer wordt dan dat, want dat kan ervoor zorgen dat het ei begint te stollen. Houd de eieren ongeveer drie minuten (en ongeveer vijf minuten voor grote eieren) op 60 graden Celsius.
- Haal de eieren uit de pan en spoel ze af met koud water tot ze weer op kamertemperatuur zijn.