Wat zijn PCB's en hoe schadelijk is dit?

Wat zijn PCB's en hoe schadelijk is dit?

Wat zijn PCB's?

PCB staat voor polychloorbifenylen. PCB's zijn schadelijke onbrandbare stoffen die sinds jaren '60 gebruikt zijn. Ze komen voor in bepaalde soorten olie en plastic, bouwmaterialen en bestrijdingsmiddelen met chloor. PCB's zijn moeilijk afbreekbaar en blijven daardoor lang in het milieu aanwezig

Sinds 2001 is de productie en het gebruik van PCB's wereldwijd verboden.

Gevolgen PCB

PCB heeft een directe en indirecte giftigheid voor de mens en ons ecosysteem. Met directe giftigheid wordt het directe gevaar en gevolgen bedoeld. Bij indirecte giftigheid kun je denken aan de ophoping van PCB's in de voedselketen.

Ongeveer 33% van de PDB's die we via de voeding binnenkrijgen verlaat ons lichaam via de ontlasting. 67% wordt opgeslagen in ons vetweefsel en breekt in enkele maanden tot tientallen jaren af. Gevolgen voor ons lichaam zijn bijvoorbeeld schade aan de schildklier, lever, immuunsysteem, verminderde weerstand en vruchtbaarheid.

PCB's en voeding

Er is een wekelijkse toelaatbare inname vastgesteld van 14 picogram per kg lichaamsgewicht. 1 picogram komt overeen met 0,001 microgram, wat ontzettend weinig is.

Vanuit het milieu kunnen er PCB's in ons voedsel terecht komen. Gemiddeld gezien krijgen Nederlanders zo weinig PCB's binnen dat ze geen effecten op de gezondheid ervaren.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Soja voordelen en nadelen

Soja, de voor- en nadelen op een rij

Vandaag de dag liggen de schappen vol met vleesvervangers en plantaardige melkproducten. Een van de grootste spelers is ...

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

We kennen allemaal de piep in het oor na een avondje stappen. Stel je voor dat die piep niet meer ophoudt. En dat je 's ...

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine is een neurotransmitter en hormoon. Het wordt ook wel 5-hydroxytryptamine (5-HT) genoemd en is een chemische ...

Omega 3

Omega 3: Gezondheidsvoordelen en een Tekort Herkennen

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 is essentieel voor een goede gezondheid en een onmisbaar...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

palmolie

Palmolie: één van de meest gebruikte soorten olie ter wereld

Palmolie is een van de meest gebruikte soorten olie ter wereld. De olie biedt, bij beperkt gebruik, enkele gezondheidsvo...

kokosolie

Kokosolie: de gezondheidsvoordelen en risico's van deze populaire olie

Kokosolie is uitgegroeid tot een van de populairste oliën voor in de keuken. Het is in veel Aziatische en Zuid-Amerikaan...

Lees wat je gemist hebt

14354 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'