Waarom is schimmelkaas niet gevaarlijk?

Waarom is schimmelkaas niet gevaarlijk?

Er zijn heel veel soorten schimmels. Een aantal van deze schimmelsoorten zijn giftig omdat ze mycotoxines aanmaken. De naam verraadt het al; ze zijn toxisch. Denk hierbij aan de schimmel die op je brood of op je fruit groeit.

Er zijn echter ook schimmels die prima eetbaar zijn. Vormen hiervan zijn het gist waar je brood mee bakt, een aantal paddenstoelen (de vruchtlichamen van schimmels) en ook de schimmel in bijvoorbeeld roquefort. De schimmel wordt tijdens het maken van de kaas expres toegevoegd. Tijdens het rijpen worden er in de kaas gaatjes gepikt zodat er lucht doorheen kan. Hierdoor kan de groei van de schimmel in de kaas gestimuleerd worden.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

SportenSporten

Is droogtrainen goed voor je lichaam?

Onderhuids vet Wanneer sporters en atleten gaan droogtrainen, ofwel cutten, zorgen ze ervoor dat hun onderhuidse vet ve...

Gezond levenGezond leven

Wanneer is filet americain gevaarlijk om te eten?

Filet Americain wordt gemaakt van rauw vlees. Het bederft daarom sneller en je hebt meer kans om ziek te worden als je e...

VoedingVoeding

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een v...

MedischMedisch

Wat is ondervoeding en hoe ontstaat het?

Ondervoeding houdt in dat iemand te weinig energie binnenkrijgt in vergelijking met de behoefte. Dit gaat vaak samen met...

Gezond levenGezond leven

Wanneer is afvallen ongezond?

Afvallen wanneer je overgewicht hebt draagt bij een goede gezondheid. Maar in sommige gevallen is gewichtsverlies rondui...

Toon meer (254)
Volg ons