Waarom is schimmelkaas niet gevaarlijk?

Waarom is schimmelkaas niet gevaarlijk?

Er zijn heel veel soorten schimmels. Een aantal van deze schimmelsoorten zijn giftig omdat ze mycotoxines aanmaken. De naam verraadt het al; ze zijn toxisch. Denk hierbij aan de schimmel die op je brood of op je fruit groeit.

Er zijn echter ook schimmels die prima eetbaar zijn. Vormen hiervan zijn het gist waar je brood mee bakt, een aantal paddenstoelen (de vruchtlichamen van schimmels) en ook de schimmel in bijvoorbeeld roquefort. De schimmel wordt tijdens het maken van de kaas expres toegevoegd. Tijdens het rijpen worden er in de kaas gaatjes gepikt zodat er lucht doorheen kan. Hierdoor kan de groei van de schimmel in de kaas gestimuleerd worden.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Sporten Sporten

Is droogtrainen goed voor je lichaam?

Onderhuids vet Wanneer sporters en atleten gaan droogtrainen, ofwel cutten, zorgen ze ervoor dat hun onderhuidse vet ve...

Gezond leven Gezond leven

Wanneer is filet americain gevaarlijk om te eten?

Filet Americain wordt gemaakt van rauw vlees. Het bederft daarom sneller en je hebt meer kans om ziek te worden als je e...

Medisch Medisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker ...

Gezond leven Gezond leven

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn z...

Voeding Voeding

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een v...

Toon meer (235)