Waarom is schimmelkaas niet gevaarlijk?

Waarom is schimmelkaas niet gevaarlijk?

Er zijn heel veel soorten schimmels. Een aantal van deze schimmelsoorten zijn giftig omdat ze mycotoxines aanmaken. De naam verraadt het al; ze zijn toxisch. Denk hierbij aan de schimmel die op je brood of op je fruit groeit.

Er zijn echter ook schimmels die prima eetbaar zijn. Vormen hiervan zijn het gist waar je brood mee bakt, een aantal paddenstoelen (de vruchtlichamen van schimmels) en ook de schimmel in bijvoorbeeld roquefort. De schimmel wordt tijdens het maken van de kaas expres toegevoegd. Tijdens het rijpen worden er in de kaas gaatjes gepikt zodat er lucht doorheen kan. Hierdoor kan de groei van de schimmel in de kaas gestimuleerd worden.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër was, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is ...

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond? Velen van ons zullen ermee zijn opgevoed: brood. Een bolletje met hagelslag bij het ontbijt...

Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recept)

3 Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recepten)

Steeds meer mensen proberen brood zo veel mogelijk te mijden. Zo kun je last hebben van een tarwe- of glutenintolerantie...

Voetschimmel (zwemmerseczeem) symptomen, oorzaak en behandeling

Voetschimmel (zwemmerseczeem) oorzaak en behandeling

Ben jij bekend met voetschimmel, ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd? Eén op de vijf mensen heeft hier weleens mee te maken...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Lees wat je gemist hebt

13552 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'