Een gezonde maaltijd wat is dat nu eigenlijk? Een gezonde maaltijd bevat voldoende groenten, minimaal 200 gram. Daarnaast hoort een vorm van koolhydraten; iets van (zoete) aardappels, (zilvervlies)rijst, spelt-, glutenvrije of volkoren pasta, peulvruchten en een eiwitbron zoals vis, gevogelte of vlees. Je kunt je eten het beste op smaak brengen met allerlei kruiden in plaats van pakjes en zakjes die allerlei toevoegingen bevatten.
Je voorraadkast
Zorg ervoor dat je een goedgevulde groentela hebt met standaard paprika, champignons, ui, sla, tomaten, komkommer, courgette, worteltjes, etcetera. Dan grijp je niet snel mis en heb je in ieder geval altijd iets van groenten in huis.
Ook eieren, zilvervliesrijst, (spelt)pasta, verse kruiden, noten, olijfolie en fruit zijn handig om in altijd huis te hebben.
Tips voor snelle maaltijden
Naast het bewaren van de juiste ingrediënten in je voorraadkast, is het ook handig om tijd te winnen door je maaltijden voor te bereiden. Heb je doordeweeks minder tijd, dan kun je dit bijvoorbeeld in het weekend of op een vrije dag doen.
Meal preppen Als je doordeweeks weinig tijd hebt om uitgebreid te koken, maar toch iets voedzaams op tafel wilt zetten is meal preppen een uitkomst Verse soep is bijvoorbeeld snel gemaakt en als je een dubbele portie maakt en invriest kun je er later die week nog een keer van eten.
Verspakketten In steeds meer supermarkten verkopen ze ook verspakketten voor gezonde maaltijden. Hiervan hoef je alleen nog de groenten te snijden, voor als je echt weinig tijd hebt. Haal er dus zo een in huis tijdens de weekendboodschappen.
Invriezen Ook verse (pasta)sauzen kun je in een grote hoeveelheden klaarmaken en invriezen. Kijk vooral naar wat bij jou past.
Gebalanceerde maaltijden
Een maaltijd die koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten bevat zorgt voor een gelijkmatige stijging van je bloedsuikerspiegel en geeft een langer gevoel van verzadiging. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Zilvervliesrijst met roerbakgroenten, kruiden en stukjes kipfilet
- Pasta met verse tomatensaus en gehakt, deze kun je van tevoren klaarmaken). Heb je kinderen die moeizaam hun groenten eten? Pureer de helft van groenten door de saus in een blender, zo krijgen ze toch extra verse groenten binnen.
- Pasta (spelt/ glutenvrij/ volkoren) met kipfilet, broccoli, ui, knoflook, nootjes, crème fraîche en pesto.
- Eiwrap met sla, roerbakgroenten, kruiden en kipfilet.
Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en een goede voorbereiding scheelt het halve werk.