Wat zijn tips voor snelle maar gezonde maaltijden?

Wat zijn tips voor snelle maar gezonde maaltijden?

Een gezonde maaltijd wat is dat nu eigenlijk? Een gezonde maaltijd bevat voldoende groenten, minimaal 200 gram. Daarnaast hoort een vorm van koolhydraten; iets van (zoete) aardappels, (zilvervlies)rijst, spelt-, glutenvrije of volkoren pasta, peulvruchten en een eiwitbron zoals vis, gevogelte of vlees. Je kunt je eten het beste op smaak brengen met allerlei kruiden in plaats van pakjes en zakjes die allerlei toevoegingen bevatten.

Je voorraadkast

Zorg ervoor dat je een goedgevulde groentela hebt met standaard paprika, champignons, ui, sla, tomaten, komkommer, courgette, worteltjes, etcetera. Dan grijp je niet snel mis en heb je in ieder geval altijd iets van groenten in huis.

Ook eieren, zilvervliesrijst, (spelt)pasta, verse kruiden, noten, olijfolie en fruit zijn handig om in altijd huis te hebben.

Tips voor snelle maaltijden

Naast het bewaren van de juiste ingrediënten in je voorraadkast, is het ook handig om tijd te winnen door je maaltijden voor te bereiden. Heb je doordeweeks minder tijd, dan kun je dit bijvoorbeeld in het weekend of op een vrije dag doen.

Meal preppen Als je doordeweeks weinig tijd hebt om uitgebreid te koken, maar toch iets voedzaams op tafel wilt zetten is meal preppen een uitkomst Verse soep is bijvoorbeeld snel gemaakt en als je een dubbele portie maakt en invriest kun je er later die week nog een keer van eten.

Verspakketten
In steeds meer supermarkten verkopen ze ook verspakketten voor gezonde maaltijden. Hiervan hoef je alleen nog de groenten te snijden, voor als je echt weinig tijd hebt. Haal er dus zo een in huis tijdens de weekendboodschappen. 

Invriezen
Ook verse (pasta)sauzen kun je in een grote hoeveelheden klaarmaken en invriezen. Kijk vooral naar wat bij jou past.

Gebalanceerde maaltijden

Een maaltijd die koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten bevat zorgt voor een gelijkmatige stijging van je bloedsuikerspiegel en geeft een langer gevoel van verzadiging. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Zilvervliesrijst met roerbakgroenten, kruiden en stukjes kipfilet
  • Pasta met verse tomatensaus en gehakt, deze kun je van tevoren klaarmaken). Heb je kinderen die moeizaam hun groenten eten? Pureer de helft van groenten door de saus in een blender, zo krijgen ze toch extra verse groenten binnen.
  • Pasta (spelt/ glutenvrij/ volkoren) met kipfilet, broccoli, ui, knoflook, nootjes, crème fraîche en pesto.
  • Eiwrap met sla, roerbakgroenten, kruiden en kipfilet.

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en een goede voorbereiding scheelt het halve werk.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

www.voedingscentrum.nl (link)

Better Health Academy

Anneke Hoek

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn snelle eiwitrijke maaltijden?

Er zijn ontzettend veel manieren om je maaltijden eiwitrijk te maken. Je kunt hier peulvruchten, vlees, vis, eieren, zui...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn eenvoudige of snelle koolhydraten?

Eenvoudige, enkelvoudige of snelle koolhydraten zijn monosachariden en disachariden. Beiden zijn suikers. Eenvoudige k...

Medisch Medisch

Wat zijn tips om cravings en eetbuien tegen te gaan?

Een eetbui is een moment waarbij je in een korte tijd veel gaat eten. Dit is vaak eten waar je extreme behoefte aan hebt...

Medisch Medisch

Wat zijn goede tips om genoeg te drinken?

Voldoende drinken is van belang voor een aantal functies in het lichaam. Dit zijn onder andere het opnemen van voedingss...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn...

Toon meer (1275)
Volg ons