Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn zoet, zuur, zout en bitter.
Umami wordt beschreven als een hartige smaak. In Nederland zijn veel mensen onbewust van deze smaak. In Aziatische landen wordt deze smaak al eeuwenlang ingezet als smaakversterker voor vele gerechten.
Een umami-smaak wordt veroorzaakt door het stofje glutamaat, dat ook een zoete smaak kan versterken. Glutamaat komt van nature voor in tomaten, paddenstoelen, ansjovis, sojaproducten, oude kaas, vlees, kombu en meer. Door deze producten te drogen of te concentreren, ontstaat er een sterkere umami-smaak.
Umami kan ook in elke gerecht toegevoegd worden door ve-tsin toe te voegen. Ve-tsin is mononatriumglutamaat, de geïsoleerde versie van het stofje glutamaat. Het wordt ook in verpakte producten toegevoegd zoals in chips. In dat geval kan het ook aangeduid worden met het E-nummer E621.