Wat is de smaak umami?

Wat is de smaak umami?

Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn zoet, zuur, zout en bitter.

Umami wordt beschreven als een hartige smaak. In Nederland zijn veel mensen onbewust van deze smaak. In Aziatische landen wordt deze smaak al eeuwenlang ingezet als smaakversterker voor vele gerechten.

Een umami-smaak wordt veroorzaakt door het stofje glutamaat, dat ook een zoete smaak kan versterken. Glutamaat komt van nature voor in tomaten, paddenstoelen, ansjovis, sojaproducten, oude kaas, vlees, kombu en meer. Door deze producten te drogen of te concentreren, ontstaat er een sterkere umami-smaak.

Umami kan ook in elke gerecht toegevoegd worden door ve-tsin toe te voegen. Ve-tsin is mononatriumglutamaat, de geïsoleerde versie van het stofje glutamaat. Het wordt ook in verpakte producten toegevoegd zoals in chips. In dat geval kan het ook aangeduid worden met het E-nummer E621.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o.

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond levenGezond leven

Wat is umami?

Umami is de vijfde basissmaak naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze basissmaak is ontdekt in Tokio en komt van het Japa...

MedischMedisch

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en gee...

MedischMedisch

Hoe kun je je geur en smaak terug te krijgen na bijvoorbeeld Corona?

Reukverlies ook wel 'anosomie' genoemd, is naast smaakverlies een bekend symptoom van corona. Ook nadat iemand is geneze...

MedischMedisch

Waarom verandert je smaak als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan je smaak veranderen. Je kunt ineens afkeer tegen smaken krijgen of producten die je normaal ...

Gezond levenGezond leven

Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk?

Mononatriumglutamaat (MSG), ook bekend als ve-tsin of E621, is het natriumzout van glutaminezuur (een aminozuur of bouws...

Toon meer (1139)