Tegenwoordig zie je ontzettend veel voedingsclaims voorbij komen, maar zijn deze betrouwbaar en correct? Dit is een goede vraag.
Wat zijn voedingsclaims?
Voedingsclaims zijn beweringen over een bepaald voedingsproduct, denk bijvoorbeeld aan "light", "vezelrijk" en "suikervrij". Een bewering zegt iets over het effect van een product of een ingrediënt op de groei, ontwikkeling of functie van het lichaam.
Worden voedingsclaims gecontroleerd?
Voedingsclaims mogen niet zomaar gebruikt worden. Ze moeten namelijk goedgekeurd zijn door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Zij beoordelen alle claims gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De EFSA keurt dus ook claims af, wanneer ze bijvoorbeeld onjuist of misleidend zijn.
Verpakkingen worden gecontroleerd op de juistheid en het gebruik van claims. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Zijn voedingsclaims correct?
Je kunt er vanuit gaan dat voedingsclaims correct zijn. Echter is een product met een voedingsclaim niet per definitie gezonder. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van de claim "light".
De claim "light" mag gebruikt worden wanneer er 30% minder suiker, vet of kcal in het voedingsproduct zitten. Het kan zo zijn dat er 30% minder vet in een product zit, maar dat de hoeveelheid kcal (bijna) gelijk is.
Dat is de reden waarom het altijd belangrijk is om de verpakking goed te lezen. Op de achterkant van een verpakking staan de voedingswaarden. Hierop kun je onder andere zien hoeveel kcal, eiwitten, vetten en suikers er in een product zitten. Ook kun je verschillende producten en varianten met elkaar vergelijken.