Hoe kan ik voedselverspilling tegengaan?

Hoe kan ik voedselverspillin­g tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit. Dit willen we natuurlijk tegengaan, maar hoe doen we dit?

Wat is voedselverspilling?

Voedselverspilling is het eten wat niet opgegeten wordt, maar wat wel eetbaar is. Het kan gaan om eten dat we weggooien omdat we het niet lusten of restjes die overblijven omdat er te veel gekookt is. Het gaat niet om de schillen, botten, graten en andere resten.

Bij voedselverspilling gaan we hier uit van de voedselverspilling bij ons "thuis". Er wordt namelijk nog veel meer eten verspild buiten het huis om. Denk bijvoorbeeld aan groenten die er niet mooi genoeg uitzien voor verkoop of eten wat niet verkocht is in de winkel. Dit eten wordt ook weggegooid. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die voedselverspilling tegen gaan.

3 tips tegen voedselverspilling

  1. Koop en kook wat je nodig hebt. Door te kopen en koken wat je nodig hebt, zul je minder tot niks over hebben, waardoor je dit ook niet hoeft weg te gooien. Wat hierbij ook werkt is het maken van een weekmenu mét een boodschappenlijstje.
  2. Gooi de restjes niet weg. Wanneer je wél wat over hebt, kun je dit prima bewaren voor de volgende dag als ontbijt of lunch. Ook kun je het invriezen, zodat je het langer kunt bewaren. Heb je wel eens een restjes-dag? Je maakt die dag alle restjes op die je verzameld hebt in de koelkast en/of vriezer. Dit scheelt ook weer koken.
  3. Bekijk je kasten. Kijk eens (achterin) in de koelkast en voorraadkast. Welke producten zijn bijna over de datum? Probeer met deze producten recepten te bedenken, zodat jij voorkomt dat deze in de vuilnisbak terecht komen.
Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Voedingscentrum, Voedselverspiling (link)

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

MedischMedisch

Wat kan klachten tegengaan bij een vertraagde maagontlediging?

Een vertraagde maagontlediging, ofwel gastroparese, is het gevolg van een storing in de bewegingen van de maag. De maags...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat is de impact van het eten van eiwitten op het milieu?

De voedselkeuzes die we maken hebben niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op het milieu. Over het algemeen h...

Gezond levenGezond leven

Zijn conserveermiddele­n ongezond?

In het algemeen zijn conserveermiddelen niet ongezond. Er zijn zo'n vijftig verschillende conserveermiddelen, waarvan ee...

Gezond levenGezond leven

Wat doen supermarkten met producten die over de datum zijn?

Wat supermarkten doen met producten die over de datum zijn, mogen zij zelf bepalen. Daarom zal dit per supermarkt versch...

Gezond levenGezond leven

Wat verstaan we onder armoedevoedsel?

De term armoedevoedsel wordt gebruikt om het voedsel aan te duiden dat mensen in armoede eten. Voedselbank In Nederlan...

Toon meer (379)
Volg ons