Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit. Dit willen we natuurlijk tegengaan, maar hoe doen we dit?
Wat is voedselverspilling?
Voedselverspilling is het eten wat niet opgegeten wordt, maar wat wel eetbaar is. Het kan gaan om eten dat we weggooien omdat we het niet lusten of restjes die overblijven omdat er te veel gekookt is. Het gaat niet om de schillen, botten, graten en andere resten.
Bij voedselverspilling gaan we hier uit van de voedselverspilling bij ons "thuis". Er wordt namelijk nog veel meer eten verspild buiten het huis om. Denk bijvoorbeeld aan groenten die er niet mooi genoeg uitzien voor verkoop of eten wat niet verkocht is in de winkel. Dit eten wordt ook weggegooid. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die voedselverspilling tegen gaan.
3 tips tegen voedselverspilling
- Koop en kook wat je nodig hebt. Door te kopen en koken wat je nodig hebt, zul je minder tot niks over hebben, waardoor je dit ook niet hoeft weg te gooien. Wat hierbij ook werkt is het maken van een weekmenu mét een boodschappenlijstje.
- Gooi de restjes niet weg. Wanneer je wél wat over hebt, kun je dit prima bewaren voor de volgende dag als ontbijt of lunch. Ook kun je het invriezen, zodat je het langer kunt bewaren. Heb je wel eens een restjes-dag? Je maakt die dag alle restjes op die je verzameld hebt in de koelkast en/of vriezer. Dit scheelt ook weer koken.
- Bekijk je kasten. Kijk eens (achterin) in de koelkast en voorraadkast. Welke producten zijn bijna over de datum? Probeer met deze producten recepten te bedenken, zodat jij voorkomt dat deze in de vuilnisbak terecht komen.