Hoe kan ik voedselverspilling tegengaan?

Hoe kan ik voedselverspilling tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit. Dit willen we natuurlijk tegengaan, maar hoe doen we dit?

Wat is voedselverspilling?

Voedselverspilling is het eten wat niet opgegeten wordt, maar wat wel eetbaar is. Het kan gaan om eten dat we weggooien omdat we het niet lusten of restjes die overblijven omdat er te veel gekookt is. Het gaat niet om de schillen, botten, graten en andere resten.

Bij voedselverspilling gaan we hier uit van de voedselverspilling bij ons "thuis". Er wordt namelijk nog veel meer eten verspild buiten het huis om. Denk bijvoorbeeld aan groenten die er niet mooi genoeg uitzien voor verkoop of eten wat niet verkocht is in de winkel. Dit eten wordt ook weggegooid. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die voedselverspilling tegen gaan.

3 tips tegen voedselverspilling

  1. Koop en kook wat je nodig hebt. Door te kopen en koken wat je nodig hebt, zul je minder tot niks over hebben, waardoor je dit ook niet hoeft weg te gooien. Wat hierbij ook werkt is het maken van een weekmenu mét een boodschappenlijstje.
  2. Gooi de restjes niet weg. Wanneer je wél wat over hebt, kun je dit prima bewaren voor de volgende dag als ontbijt of lunch. Ook kun je het invriezen, zodat je het langer kunt bewaren. Heb je wel eens een restjes-dag? Je maakt die dag alle restjes op die je verzameld hebt in de koelkast en/of vriezer. Dit scheelt ook weer koken.
  3. Bekijk je kasten. Kijk eens (achterin) in de koelkast en voorraadkast. Welke producten zijn bijna over de datum? Probeer met deze producten recepten te bedenken, zodat jij voorkomt dat deze in de vuilnisbak terecht komen.
Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Light producten, denk er niet te licht over!

Light producten, denk er niet te licht over!

Denk niet te licht over light producten. Waarom? Stel, je wilt afvallen, maar hebt toch wel heel veel zin in een lekker ...

Zo maak je een gezonde lunch

Zo maak je een gezonde lunch

Lunchen is iets wat je dagelijks doet. Het is één van de drie hoofdmaaltijden van de dag en daarmee erg belangrijk. Maar...

Gezondheidsvoordelen van de framboos

Framboos: een roze, schattig ogende vruchten boordevol gezondheidsvoordelen

Het is zomer, je ligt in de tuin te zonnen en snakt naar een gezonde snack. Dan heb je geluk, want het is het frambozens...

Jackfruit gezond

Jackfruit, een perfecte vleesvervanger?

Ga je op zoek naar vleesvervangers, dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij jackfruit uitkomt. Jackfruit vleesverva...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Snijbonen: lichtzoete peulvruchten vol Vitamine K

Snijbonen, een zeer veelzijdige groente boordevol voordelen

Snijbonen zijn lichtgroene, platte bonen die wel 25 cm lang kunnen worden. Je koopt ze gesneden of ongesneden, maar eet ...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'