Vriesdrogen is een methode om, onder andere, voeding voor langere tijd houdbaar te maken. Bij het vriesdrogen van een product wordt door de lage temperatuur de in de te drogen stof aanwezige watermoleculen opgenomen in ijskristallen. Deze verdampen vervolgens in zeer droge lucht, of eigenlijk sublimeren. Sublimatie is het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand.
Gevriesdroogde producten
Producten waarbij de vriesdroog methode wordt gebruikt zijn onder andere voeding, medicijnen maar ook bijvoorbeeld bloemen. Als het om voeding gaat zijn producten die zo vers mogelijk en veel vocht bevatten het makkelijkst te vriesdrogen. Hierbij kun je denken aan fruit en groente.
Voordelen van vriesdrogen bij voeding
Vriesdrogen heeft een aantal voordelen. Eén van de voordelen is dat voedsel langer houdbaar blijft. Ook de smaak blijft intact. Een ander voordeel is dat voedsel hun echtheid behoudt. Hierbij kan gedacht worden aan de oorspronkelijke kleur, vorm en structuur van het voedsel.
Bij vriesdrogen hoeven er bij voeding geen extra conserveermiddelen en andere toevoegingen worden gebruikt. Als dit ook niet gebeurt blijft de voeding behouden van al zijn goede voedingsstoffen. Zo blijft groente en fruit vol vitamines en mineralen.
Gewicht en volume van fruit en groente
Door deze methode neemt het gewicht en volume af van het fruit en groente. Hierdoor is het makkelijk op te slaan en te vervoeren. Zeker voor grote industriële bedrijven is dit een enorm voordeel.', 'Vriesdrogen is een methode om, onder andere, voeding voor langere tijd houdbaar te maken.
Het principe van vriesdrogen is dat door de lage temperatuur de in de te drogen stof aanwezige watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, die vervolgens in zeer droge lucht verdampen, of eigenlijk sublimeren. (sublimatie is het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand)