Wat is een conserveermiddel?

Wat is een conserveermiddel?

Een conserveermiddel is een stof die toegevoegd wordt aan producten om de houdbaarheid van deze producten te verhogen. Een conserveermiddel gaat de groei van micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels tegen. Alle conserveermiddelen hebben een E-nummer, deze dienen op het etiket van het product te worden weergegeven.

Een voorbeeld van een bekend conserveermiddel is zout. Zout trekt water uit de micro-organismen en zorgt ervoor dat ze niet in het product kunnen leven. Zo zorgt zout ervoor dat het betreffende voedingsmiddel niet bederft.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, BSc Gezondheidswetenschappen, MSc Beleid en management van de gezondheidszorg, Post HBO Leefstijl en vitaliteit, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Wat is benzoëzuur?

Benzoëzuur is een zwak carbonzuur en wordt gebruikt als additief in de voeding. Benzoëzuur wordt dan aangeduid met het E...

Gezond leven Gezond leven

Is E261, ook wel Kaliumacetaat, slecht voor je gezondheid?

De oude Egyptenaren en Romeinen gebruikten al hulpstoffen om hun voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren of een mooier...

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn parabenen in voeding?

Parabenen zijn chemicaliën die vaak als conserveermiddel worden gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Parabene...

Gezond leven Gezond leven

Zitten er weekmakers in voeding?

Ja, er zitten weekmakers in voeding. Voorbeelden van weekmakers zijn bisfenolen en parabenen. Bisfenolen zitten in de ve...

Gezond leven Gezond leven

Hoe zorgen additieven voor de houdbaarheid van een product?

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om onder andere de stabiliteit te verbeteren, kwaliteit in stand te ho...

Toon meer (1125)