Wat is een conserveermiddel?

Wat is een conserveermiddel?

Een conserveermiddel is een stof die toegevoegd wordt aan producten om de houdbaarheid van deze producten te verhogen. Een conserveermiddel gaat de groei van micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels tegen. Alle conserveermiddelen hebben een E-nummer, deze dienen op het etiket van het product te worden weergegeven.

Een voorbeeld van een bekend conserveermiddel is zout. Zout trekt water uit de micro-organismen en zorgt ervoor dat ze niet in het product kunnen leven. Zo zorgt zout ervoor dat het betreffende voedingsmiddel niet bederft.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Is E261, ook wel Kaliumacetaat, slecht voor je gezondheid?

Nee, E261 is niet ongezond. Kaliumacetaat (E261) is het (kalium)zout in azijnzuur, een natuurlijk zuur dat wordt toegevo...

Voeding Voeding

Wat is benzoëzuur?

Benzoëzuur is een zwak carbonzuur en wordt gebruikt als additief in de voeding. Benzoëzuur wordt dan aangeduid met het E...

Gezond leven Gezond leven

Zitten er weekmakers in voeding?

Ja, er zitten weekmakers in voeding. Voorbeelden van weekmakers zijn bisfenolen en parabenen. Bisfenolen zitten in de ve...

Gezond leven Gezond leven

Is het mogelijk om te weinig zout te eten?

De meeste mensen eten te veel zout. Je krijgt echter niet snel te weinig zout binnen, omdat het aan heel veel voedingsmi...

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn parabenen in voeding?

Parabenen zijn chemicaliën die vaak als conserveermiddel worden gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Parabene...

Toon meer (1172)
Volg ons