Wat is umami?

Wat is umami?

Umami is de vijfde basissmaak naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze basissmaak is ontdekt in Tokio en komt van het Japanse woord voor heerlijk ‘umai’.

Het is een smaak die al lang in de Aziatische keuken wordt gebruikt, maar inmiddels is de smaak ook geïntegreerd in Europa. Vaak wordt umami omschreven als ‘hartig’. De basissmaak is net als bijvoorbeeld zoet en bitter niet een specifieke smaak, maar een overkoepelende smaak. Het is daarom lastig om te omschrijven hoe de smaak proeft.

De umami-smaak zit van nature in verschillende soort producten. Je kunt dan denken aan tomaten, truffels, oude kaas en sardientjes. Tenslotte worden ingrediënten met umami-smaak vaak in gerechten verwerkt om hartige en zoeten smaken te versterken.

Diëtist Camella Bot beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Camella Bot, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, MA Health Food Innovation management

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Moerbeien; terecht een superfood?

Moerbeien: de gezondheidsvoordelen op een rij

'Superfoods' zijn voedingsmiddelen die hoge waardes voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten...

Pittig eten gezond of ongezond?

Kun jij niet tegen pittig eten? Hierdoor wordt pittigheid veroorzaakt

Als je in aanraking komt met pittig eten kan dat soms best even pittig zijn. Het kan voelen alsof je mond brand staat. O...

watermeloen

Watermeloen: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De watermeloen zorgt voor hydratatie, is rijk aan gezonde vitaminen en mineralen en goed voor je immuunsysteem. Maar wee...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

Venkel: Gezondheidsvoordelen en Toepassingen

Venkel: Gezondheidsvoordelen en Toepassingen

Venkel (wetenschappelijke naam Foeniculum vulgare) is een zoet geurend kruid dat afkomstig is uit de landen rondom de Mi...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

14121 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'