Wat is umami?

Wat is umami?

Umami is de vijfde basissmaak naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze basissmaak is ontdekt in Tokio en komt van het Japanse woord voor heerlijk ‘umai’.

Het is een smaak die al lang in de Aziatische keuken wordt gebruikt, maar inmiddels is de smaak ook geïntegreerd in Europa. Vaak wordt umami omschreven als ‘hartig’. De basissmaak is net als bijvoorbeeld zoet en bitter niet een specifieke smaak, maar een overkoepelende smaak. Het is daarom lastig om te omschrijven hoe de smaak proeft.

De umami-smaak zit van nature in verschillende soort producten. Je kunt dan denken aan tomaten, truffels, oude kaas en sardientjes. Tenslotte worden ingrediënten met umami-smaak vaak in gerechten verwerkt om hartige en zoeten smaken te versterken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Camella Bot beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Wat is de smaak umami?

Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn zoet, zuur...

Medisch Medisch

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en gee...

Gezond leven Gezond leven

Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk?

Mononatriumglutamaat (MSG), ook bekend als ve-tsin of E621, is het natriumzout van glutaminezuur (een aminozuur of bouws...

Medisch Medisch

Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geu...

Gezond leven Gezond leven

Hoe kan ik voedselverspillin­g tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en f...

Toon meer (1176)
Volg ons