Hoe kun je zelf vlees en vis roken?

Hoe kun je zelf vlees en vis roken?

Roken van vlees en vis werd vroeger gedaan om producten te conserveren. Tegenwoordig vindt men de smaak van gerookt vlees of vis erg lekker en bovendien kan je dit zelf doen met behulp van een rookkast, rookoventje of een rookpan.

Het rookproces

In een rookkast, rookoven of rookpan worden hout, rookmot of houtsnippers verbrand met een dichte deur of deksel. Daardoor komt er weinig zuurstof bij en ontstaat er veel rookontwikkeling. Door voedsel in de rook te leggen komt er de specifieke rooksmaak aan. Voordat vis en vlees in de rookoven gaan, wordt het eerst gepekeld en gedroogd. Het pekelen, drogen en roken is noodzakelijk om de ontwikkeling van bacteriën te verminderen.

Koud of warm

Er zijn twee manier om te roken. Koud roken (10 tot 25 graden) en warm roken (40 tot 110 graden). Koud gerookte gerechten kun je langer bewaren. Koud roken neemt veel meer tijd in beslag dan warm roken. Door de lage temperatuur duurt dit hele proces wel 24 tot 48 uur. Koud roken wordt vaak gedaan met paling, zalm, ham of bacon of zelfs knoflook en kaas. Warm roken wordt meestal gedaan om het product meteen te consumeren. Dit proces duurt veelal maar een paar uur.

Smaakverschil

Meestal wordt er met beukenhout en eikenhout gerookt, maar je kunt ook met hout van een appelboom, kersenboom of populier roken. Het hout moet wel schoon, droog, hars- en schorsvrij zijn. Hout van appel-, peren- of kersenbomen geeft een heerlijke geur af, beukenhout dringt goed door tot de vis en eikenhout geeft een scherpere rooksmaak.

Thuis zelf roken

Wanneer je zelf voedsel wilt gaan roken kun je om te beginnen het beste een kleine rookpan aanschaffen. Deze kan in de keuken gebruikt worden en op de barbecue. Begin dan vooral met warm roken. Dit kost minder tijd in de bereiding en bovendien kun je het gerookte voedsel dezelfde dag nog opeten. Qua aanschaf is zo'n pan ook het meest voordelig.

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al van alles gepro...

Tai chi voor je gezondheid

Tai chi voor je gezondheid

Tai Chi kan je gezondheid verbeteren. Door veel mensen wordt deze op vechtkunst gebaseerde bewegingsvorm als zweverig ge...

Gekneusde ribben: herstel en behandeling

Gekneusde ribben: herstel en behandeling

Heb je ooit weleens een gekneusde rib gehad? Bewegingen die je als vanzelfsprekend beschouwt, worden dan ineens een opga...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lees wat je gemist hebt

13266 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'