Hoe kun je zelf vlees en vis roken?

Hoe kun je zelf vlees en vis roken?

Roken van vlees en vis werd vroeger gedaan om producten te conserveren. Tegenwoordig vindt men de smaak van gerookt vlees of vis erg lekker en bovendien kan je dit zelf doen met behulp van een rookkast, rookoventje of een rookpan.

Het rookproces

In een rookkast, rookoven of rookpan worden hout, rookmot of houtsnippers verbrand met een dichte deur of deksel. Daardoor komt er weinig zuurstof bij en ontstaat er veel rookontwikkeling. Door voedsel in de rook te leggen komt er de specifieke rooksmaak aan. Voordat vis en vlees in de rookoven gaan, wordt het eerst gepekeld en gedroogd. Het pekelen, drogen en roken is noodzakelijk om de ontwikkeling van bacteriën te verminderen.

Koud of warm

Er zijn twee manier om te roken. Koud roken (10 tot 25 graden) en warm roken (40 tot 110 graden). Koud gerookte gerechten kun je langer bewaren. Koud roken neemt veel meer tijd in beslag dan warm roken. Door de lage temperatuur duurt dit hele proces wel 24 tot 48 uur. Koud roken wordt vaak gedaan met paling, zalm, ham of bacon of zelfs knoflook en kaas. Warm roken wordt meestal gedaan om het product meteen te consumeren. Dit proces duurt veelal maar een paar uur.

Smaakverschil

Meestal wordt er met beukenhout en eikenhout gerookt, maar je kunt ook met hout van een appelboom, kersenboom of populier roken. Het hout moet wel schoon, droog, hars- en schorsvrij zijn. Hout van appel-, peren- of kersenbomen geeft een heerlijke geur af, beukenhout dringt goed door tot de vis en eikenhout geeft een scherpere rooksmaak.

Thuis zelf roken

Wanneer je zelf voedsel wilt gaan roken kun je om te beginnen het beste een kleine rookpan aanschaffen. Deze kan in de keuken gebruikt worden en op de barbecue. Begin dan vooral met warm roken. Dit kost minder tijd in de bereiding en bovendien kun je het gerookte voedsel dezelfde dag nog opeten. Qua aanschaf is zo'n pan ook het meest voordelig.

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Diëten Diëten

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of z...

Diëten Diëten

Hoe combineer je groenten met vlees en vis in het Montignac dieet?

Volgens het Montignac dieet mag je een aantal voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten niet tegelijk eten. Hierdoor ...

Voeding Voeding

Waarom is vis eten veel gezonder dan vlees?

Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3...

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen biologische vis en gewone vis?

Biologische vis is te herkennen aan een keurmerk op de verpakking. Deze is groen en heeft een blaadje als logo, ook staa...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke vette vis kan ik het beste eten?

Vette vis is vis met een vetpercentage van 5% of meer. Dit kan je zien op de verpakking van vis uit de supermarkt of je ...

Toon meer (658)