Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Het aantal calorieën van suiker en zoetstoffen is ongeveer gelijk of minder, maar zoetstof is vaak zoeter dan suiker. Daardoor heb je aan een veel kleinere hoeveelheid al voldoende. Zoetstof activeert hetzelfde proces als suiker; het triggert de hunkering naar zoet.
Er zijn al enorm veel onderzoeken gedaan naar de negatieve aspecten van zoetstoffen. Vaak kunnen de onderzoekers nog niet vaststellen of er gezondheidsrisico’s zijn op lange termijn. Overmatig gebruik van zoetstoffen daarentegen kan laxerend werken. Het lichaam reageert dus hetzelfde op zoetstof als op suiker. Het zorgt net als bij suiker voor een insulinepiek.
Alle zoetstoffen die in producten gebruikt worden hebben een E-nummer. Dat betekent dat de stoffen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd zijn en dat het gebruik veilig is. De European Food Safety Authority heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van maximaal 17 eenheden zoetstof per dag vastgesteld als het gaat om aspartaam. Dit betekent maximaal 17 glazen light frisdrank of 17 zoetjes per dag.
Er zijn verhalen in omloop waar mensen gewaarschuwd worden voor zoetstoffen en diens E-nummers, omdat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Dit is vooral gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken, waardoor zoetstoffen onterecht als ‘’ongezond’’ worden gezien.