Amerikaanse kinderen eten sterk bewerkt voedsel

Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De inname uit onbewerkte producten, zoals groenten en fruit, is  in de loop der jaren gedaald.

Veel suiker, weinig vezel

Wat zijn nu die sterk bewerkte, of ultraprocessed, producten? Dat zijn bijvoorbeeld ontbijtgranen met veel suiker, frisdranken, wit brood, snacks en fastfood.

Ultraprocessed producten bevatten in het algemeen veel koolhydraten en suikers, een hoog gehalte aan zout, weinig eiwitten en vezels. Onderzoek laat zien dat sterk bewerkt voedsel het risico op overgewicht en ziekte vergroot.

Burgers en pizza

In de studie werden de gegevens gebruikt van 33.795 Amerikaanse jongeren tussen de 2 en 19 jaar oud. Tussen 1999 en 2018 steeg vooral de consumptie van fastfood en kant-en-klaar maaltijden, zoals burgers en diepvriespizza’s: van 2,2 procent van de calorieën naar 11,2 procent van de calorieën.

Daarna kwamen de zoete snacks en toetjes. Er is ook (een beetje) goed nieuws: de Amerikaanse kinderen kregen minder calorieën binnen uit gezoete dranken: van 10,8 procent tot 5,3 procent van de totale hoeveelheid energie.

Opleiding maakt niet uit

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat sterk bewerkt voedsel gegeten wordt door Amerikaanse kinderen uit alle lagen van de bevolking. Het maakt namelijk niet uit hoe hoog het opleidingsniveau van de ouders was, of wat het gezinsinkomen was.

Diëtist en journalist Karine Hoenderdos

Geschreven door Karine Hoenderdos, Diëtist en JournalistBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...

obesitas

Mensen met obesitas hebben hongerige hersenen

De hersenen van mensen met obesitas zijn van slag. Ze zenden voortdurend signalen uit om meer te gaan eten. Deze continu...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Je kind belonen met snoep? Liever niet. Kinderen eten snoep

Door snoep als beloning gaan kinderen ongezonder eten

Je kind belonen met een snoepje? Liever niet. De kans bestaat dat je kind daardoor ongezonder gaat eten als het groter i...

nitraat groente

Minder hart- en vaatziekten door meer nitraatrijke groenten

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en zo gebruik van medicat...

Toon meer (211)