Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De inname uit onbewerkte producten, zoals groenten en fruit, is in de loop der jaren gedaald.
Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel
Veel suiker, weinig vezel
Wat zijn nu die sterk bewerkte, of ultraprocessed, producten? Dat zijn bijvoorbeeld ontbijtgranen met veel suiker, frisdranken, wit brood, snacks en fastfood.
Ultraprocessed producten bevatten in het algemeen veel koolhydraten en suikers, een hoog gehalte aan zout, weinig eiwitten en vezels. Onderzoek laat zien dat sterk bewerkt voedsel het risico op overgewicht en ziekte vergroot.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolBurgers en pizza
In de studie werden de gegevens gebruikt van 33.795 Amerikaanse jongeren tussen de 2 en 19 jaar oud. Tussen 1999 en 2018 steeg vooral de consumptie van fastfood en kant-en-klaar maaltijden, zoals burgers en diepvriespizza’s: van 2,2 procent van de calorieën naar 11,2 procent van de calorieën.
Daarna kwamen de zoete snacks en toetjes. Er is ook (een beetje) goed nieuws: de Amerikaanse kinderen kregen minder calorieën binnen uit gezoete dranken: van 10,8 procent tot 5,3 procent van de totale hoeveelheid energie.
Opleiding maakt niet uit
Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat sterk bewerkt voedsel gegeten wordt door Amerikaanse kinderen uit alle lagen van de bevolking. Het maakt namelijk niet uit hoe hoog het opleidingsniveau van de ouders was, of wat het gezinsinkomen was.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Karine Hoenderdos, Diëtist en JournalistBSc Voeding en diëtiek