Gezondheidsraad: pak eetstoornissen landelijk aan 

Er moet een landelijke aanpak komen om eetstoornissen eerder te herkennen en behandelen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid. 

behandeling laat eetstoornissen

Passende hulp pas na 4 jaar 

Voor het advies is onder meer wetenschappelijke literatuur bekeken en sprak de Gezondheidsraad met deskundigen en organisaties over 4 aandoeningen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en voedselinnamestoornis ARFID.

De eerste 3 stoornissen komen het vaakst voor bij vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. 

Wist je dat...

...maar ongeveer 1 op de 10 mensen met een eetstoornis hulp zoekt? 

ARFID wordt meestal bij gezien bij kinderen op zeer jonge leeftijd. Bij deze eetstoornis is sprake van het vermijden van bepaalde soorten voedsel. Meestal speelt gewicht of afvallen hierbij geen rol, maar bestaat er een angst voor wat bepaald soort eten in het lichaam doet.

De raad benadrukt dat vroege herkenning en behandeling van een eetstoornis noodzakelijk is, omdat dit gunstiger is voor het beloop en het herstel. Nu duurt het gemiddeld 4 jaar voordat een jongere met een eetstoornis passende hulp krijgt.  

symptomen eetstoornis

Vroege herkenning 

Volgens de Gezondheidsraad zijn gebrek aan kennis bij jongeren, hun ouders en zorgverleners, lange wachtlijsten en een versnipperd zorgaanbod de oorzaak van late herkenning en ingrijpen.

Volgens de raad is het belangrijk dat jongeren zelf eerder beseffen dat ze ziek zijn, en dat hun omgeving het sneller opmerkt.

Een goed screeningsinstrument is nodig voor de vroege herkenning. Verder is een laagdrempelig behandelaanbod nodig, waarmee snel gestart kan worden.

Dat voorkomt dat klachten erger worden en helpt de wachttijd voor specialistische behandeling te overbruggen of zelfs overbodig te maken. 

Wist je dat...

...er van ruim 200.000 mensen in Nederland bekend is dat ze een eetstoornis hebben? 

mentaal eetstoornis

Mentale weerbaarheid jongeren 

Om eetstoornissen te voorkomen, adviseert de Gezondheidsraad vooral om te richten op het vergroten van de psychische weerbaarheid van jongeren.

Dit kan onder andere door hun zelfvertrouwen te verbeteren en hen te leren verantwoord en kritisch om te gaan met (sociale) media. 

Tip

Twijfel je of een van je naasten kampt met eetproblematiek? Via MIND kan je contact opnemen met een hulpverlener voor tips en advies. 

Ook zou er meer en betere voorlichting voor ouders moeten komen, zodat eventuele stoornissen eerder opgemerkt worden. 

behandeling eetstoornissen ondersteuning

Landelijke aanpak 

De Gezondheidsraad adviseert een landelijk uniforme aanpak van eetstoornissen, die op regionaal of gemeentelijk niveau uitgevoerd kan worden.

De afgelopen jaren is er relatief weinig kennis ontwikkeld over de beste manier om eetstoornissen te voorkomen en te herkennen, aldus de raad. 

Ook is er nog erg weinig bekend over de beste behandeling van de veel voorkomende samenloop tussen eetstoornissen en andere psychiatrische ziektebeelden.

De raad adviseert te investeren in onderzoek naar vroege herkenning van eetstoornissen, naar effectieve behandelingen en samenloop met andere ziekten.  

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

eetstoornissen hulp

First EET kit: platform en podcastserie voor hulp bij eetstoornissen

Het aantal jongeren met een eetstoornis is sinds de covid-pandemie fors toegenomen. Om bij te dragen aan de groeiende ke...

Veel supplementen en soms ook doping bij fitness

Veel supplementen en soms ook doping bij fitness

Hoeveel supplementen gebruiken jonge mannen die aan fitness doen in Nederland? En wordt ook doping gebruikt? De Hogescho...

kinderen beweging

Nederlandse kinderen bewegen te weinig

Een kwart van de basisschoolleerlingen beweegt te weinig. Onder kinderen tussen 9 en 12 jaar is dit aantal nog hoger. Di...

beweging ouderen

Gezond ouder worden door vitaliteitsclubs

Bewegen in groepsverband draagt voor ouderen bij aan een gezonder en langer leven. Dit blijkt uit onderzoek naar de rol ...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend...

Toon meer (199)