Er moet een landelijke aanpak komen om eetstoornissen eerder te herkennen en behandelen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid.
Gezondheidsraad: pak eetstoornissen landelijk aan
Passende hulp pas na 4 jaar
Voor het advies is onder meer wetenschappelijke literatuur bekeken en sprak de Gezondheidsraad met deskundigen en organisaties over 4 aandoeningen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en voedselinnamestoornis ARFID.
De eerste 3 stoornissen komen het vaakst voor bij vrouwen tussen de 15 en 30 jaar.
Wist je dat...
...maar ongeveer 1 op de 10 mensen met een eetstoornis hulp zoekt?
ARFID wordt meestal bij gezien bij kinderen op zeer jonge leeftijd. Bij deze eetstoornis is sprake van het vermijden van bepaalde soorten voedsel. Meestal speelt gewicht of afvallen hierbij geen rol, maar bestaat er een angst voor wat bepaald soort eten in het lichaam doet.
De raad benadrukt dat vroege herkenning en behandeling van een eetstoornis noodzakelijk is, omdat dit gunstiger is voor het beloop en het herstel. Nu duurt het gemiddeld 4 jaar voordat een jongere met een eetstoornis passende hulp krijgt.
Vroege herkenning
Volgens de Gezondheidsraad zijn gebrek aan kennis bij jongeren, hun ouders en zorgverleners, lange wachtlijsten en een versnipperd zorgaanbod de oorzaak van late herkenning en ingrijpen.
Volgens de raad is het belangrijk dat jongeren zelf eerder beseffen dat ze ziek zijn, en dat hun omgeving het sneller opmerkt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolEen goed screeningsinstrument is nodig voor de vroege herkenning. Verder is een laagdrempelig behandelaanbod nodig, waarmee snel gestart kan worden.
Dat voorkomt dat klachten erger worden en helpt de wachttijd voor specialistische behandeling te overbruggen of zelfs overbodig te maken.
Wist je dat...
...er van ruim 200.000 mensen in Nederland bekend is dat ze een eetstoornis hebben?
Mentale weerbaarheid jongeren
Om eetstoornissen te voorkomen, adviseert de Gezondheidsraad vooral om te richten op het vergroten van de psychische weerbaarheid van jongeren.
Dit kan onder andere door hun zelfvertrouwen te verbeteren en hen te leren verantwoord en kritisch om te gaan met (sociale) media.
Twijfel je of een van je naasten kampt met eetproblematiek? Via MIND kan je contact opnemen met een hulpverlener voor tips en advies.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Ook zou er meer en betere voorlichting voor ouders moeten komen, zodat eventuele stoornissen eerder opgemerkt worden.
Landelijke aanpak
De Gezondheidsraad adviseert een landelijk uniforme aanpak van eetstoornissen, die op regionaal of gemeentelijk niveau uitgevoerd kan worden.
De afgelopen jaren is er relatief weinig kennis ontwikkeld over de beste manier om eetstoornissen te voorkomen en te herkennen, aldus de raad.
Ook is er nog erg weinig bekend over de beste behandeling van de veel voorkomende samenloop tussen eetstoornissen en andere psychiatrische ziektebeelden.
De raad adviseert te investeren in onderzoek naar vroege herkenning van eetstoornissen, naar effectieve behandelingen en samenloop met andere ziekten.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek